Er komt een eenduidig systeem voor het vastleggen van het aantal schadevrije jaren en de wijze waarop deze bij het beëindigen van een voertuigverzekering kunnen worden overgedragen. Dat is één van de verbeteringen die de verzekeringssector wil doorvoeren in het kader van het programma ‘VerzekeraarsVernieuwen’. De nieuwe regeling is formeel bekrachtigd tijdens de Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars.
Afgesproken is dat verzekerden met ingang van 1 januari 2014 jaarlijks een opgave krijgen van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Consumenten ontvangen dit overzicht bij de jaarlijkse nota, op het polisblad of bij het bewijs van premiebetaling. Als een consument zijn polis beëindigt, wordt het aantal schadevrije jaren dat kan worden meegenomen door alle autoverzekeraars op dezelfde manier vastgesteld. Per 1 januari 2016 hanteren verzekeraars daarvoor een uniforme tabel.
Het huidige systeem is voor de klant onvoldoende transparant en leidt tot willekeur. ‘’Als een verzekerde wil overstappen naar een andere verzekeraar is voortaan duidelijk wat zijn of haar aantal zuivere schadevrije jaren is”, zegt het Verbond.
Autoverzekeraars houden wel de vrijheid om gedurende de looptijd van een verzekering eigen voorwaarden te hanteren zoals ‘bonusbeschermers’ of eigen bonus-malusladders. Deze ‘extra’s’ kunnen bij het opzeggen van een polis niet naar een andere verzekeraar worden meegenomen.
Bij de Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars is verder afgesproken dat brandverzekeraars de mogelijkheid krijgen om de schade bij bedrijfsbranden op de veroorzaker te verhalen, als de brand het gevolg is van overtreding van veiligheidsvoorschriften of onzorgvuldig handelen. De verwachting is, dat bedrijven die brandgevaarlijke werkzaamheden verrichten meer aandacht aan preventie zullen besteden.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.