Overwaarde woning probleem bij scheidende 50-plussers

0

Van Bruggen Adviesgroep (VBA) en Scheidingsexpert Nederland zien dat overwaarde en pensioenverdeling bij een scheiding steeds vaker een bottleneck zijn bij uitkoop en hoofdelijk ontslag van de toekomstige ex-partner. In één op de vier scheidingen betreft het een stel in de leeftijdscategorie 50 tot en met 69 jaar.

Michiel Meijer (foto), algemeen directeur van VBA, legt uit dat het steeds lastiger wordt voor scheidende stellen om de ander uit te kopen. “De overwaarde stijgt de laatste jaren fors, waardoor degene die in de woning wil blijven wonen voor een steeds groter bedrag de vertrekkende partner moet uitkopen. Hoe ouder het scheidende stel, hoe hoger de gemiddelde overwaarde en hoe duurder de uitkoop van de vertrekkende partner. Het komt daardoor ook steeds vaker voor dat er niks anders rest dan de woning te verkopen en op die manier de overwaarde te verdelen.”

Scheidingsexpert Nederland

Ook Paul van der Ploeg, directeur van Scheidingsexpert Nederland, onderschrijft vanuit de praktijk de lezing van Meijer en vult aan dat zij bekijken of er andere oplossingen zijn om een deel van de overwaarde te verrekenen. “In de huidige markt is het namelijk een enorme uitdaging om een andere woning te vinden”, vertelt Van der Ploeg.

Geen uitwijkmogelijkheid

VBA en Scheidingsexpert Nederland noemen ook dat jongere scheidende stellen nog regelmatig de kans hebben in te trekken bij ouders. Meijer: “Voor oudere stellen bestaat die optie er meestal niet of is die niet wenselijk. Dankzij de overwaarde heeft een net gescheiden persoon een betere uitgangspositie dan starters, maar met de huidige krapte op de woningmarkt is dat nog regelmatig een langdurige zoektocht.”

Pensioen verdelen

Een andere hobbel waar vooral een ouder koppel dat gaat scheiden tegen aan kan lopen, is dat in beginsel ook het moeten worden.Van der Ploeg uit ook zijn zorgen over de financiële gevolgen. “Dat gegeven kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. Zeker als de inkomens en ouderdomspensioenen veel van elkaar verschillen. De twee partijen hebben allebei recht op de helft van het door de partner tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opgebouwde pensioen. Dat kan betekenen dat het pensioen na scheiding fors lager gaat uitpakken.”

Gevolgen hypotheek

Meijer: “Ook voor het afsluiten van een hypotheek om de huidige woning over te nemen of een andere woning te kopen, kan dit gevolgen hebben. Als de pensionering plaatsvindt binnen tien jaar, dan houden geldverstrekkers bij de bepaling van de maximale hypotheek rekening met dit lagere pensioeninkomen na scheiding. We zien regelmatig bij scheidende stellen dat hier niet goed over na is gedacht en dat de uitkoop van de andere partner niet mogelijk is op de manier zoals ze dat zelf in eerste instantie voor ogen hadden. De laatste jaren treedt dit steeds vaker op.”

Ruilen

Er zijn meerdere mogelijkheden om het pensioen te compenseren. Bijvoorbeeld met een eenmalige betaling of door het ‘ruilen’ van een deel van de overwaarde van de woning. Van der Ploeg: “Hierdoor kan dan alsnog de gewenste financiering van de woning worden gerealiseerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.