
De stijging van de huizenprijzen heeft zich in de afgelopen maanden onverminderd voortgezet, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.
Hierdoor is ook de hoogte van het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning hard gestegen over de periode oktober tot en met januari, met 8% in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Het gemiddelde hypotheekbedrag staat in januari op het hoogste niveau ooit (352.697 euro). Met name in een aantal provincies buiten de Randstad is sprake van een flinke stijging die oploopt tot 12%; hier stijgt het gemiddelde hypotheekbedrag bovengemiddeld.
Buiten de Randstad
“De aanhoudende stijging van de huizenprijzen laat zien dat er nog steeds sprake is van een oververhitte woningmarkt”, zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Zo steeg de prijs van een bestaande koopwoning volgens het CBS in januari met 11,5% op jaarbasis. Dit heeft geleid tot een stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag met 8% in de afgelopen vier maanden. Opvallend is dat vooral in provincies buiten de Randstad een bovengemiddelde stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag te zien is, zoals Zeeland (+12%), Groningen (+12%) en Drenthe (+10%). Hier is de toename veel hoger dan bijvoorbeeld in Noord- en Zuid-Holland (+7%). In de provincie Utrecht is de stijging het hoogst. Hier steeg het gemiddelde hypotheekbedrag in de laatste vier maanden met 16% op jaarbasis. Doordat huizenkopers door gestegen salarissen en een dalende hypotheekrente over meer leencapaciteit beschikken, neemt de concurrentie op de huizenmarkt toe waardoor de huizenprijzen flink in de lift zitten.”
Einde woningschaarste voorlopig niet in zicht
De voortdurende stijging van de huizenprijzen is volgens De Hypotheker een duidelijk signaal dat de woningmarkt nog altijd oververhit is en er voorlopig geen einde komt aan de grote schaarste aan betaalbare woningen. De Rijke: “Vanwege de onverminderde stijging van de huizenprijzen was tussen oktober en januari een ongekend hoge stijging zichtbaar van het gemiddelde hypotheekbedrag. Vooral in gebieden buiten de Randstad zien we een grote toename. We zien dat huizenkopers soms gedwongen zijn hun zoekgebied te verleggen naar meer betaalbare regio’s, wat zorgt voor een verspreiding van de druk op de woningmarkt naar andere delen van Nederland. Gezien de aanzienlijke woningkrapte verwachten we dat het gemiddelde hypotheekbedrag voorlopig nog blijft stijgen, maar dat deze stijging op den duur wel zal afvlakken.”
Stijging hypotheekbedrag groter dan prijsstijging bestaande koopwoningen
De Rijke: “De groei van het gemiddelde hypotheekbedrag is zichtbaar in alle leeftijdscategorieën, maar vooral bij huizenkopers in de leeftijdscategorie tot 35 jaar en bij 55-plussers, waar sprake was van een stijging van maar liefst 10%. Deze groei is groter dan de prijsstijging van bestaande koopwoningen; deze bedroeg in 2024 8,7% ten opzichte van 2023. Huizenkopers tot 25 jaar sluiten voor de aankoop van hun (vaak eerste) woning gemiddeld een hypotheek af van 313.391 euro en kopers tussen de 25 en 35 jaar voor 365.334 euro. Huizenkopers tussen 35 tot 45 jaar sluiten de hoogste hypotheek af voor de aankoop van een nieuwe woning (417.338 euro). Vanaf 45 jaar daalt de hoogte van het bedrag naarmate de leeftijd vordert. Zo willen veel huizenkopers van 55 jaar en ouder kleiner wonen. Doordat zij doorgaans veel overwaarde hebben opgebouwd, kunnen zij een lagere hypotheek afsluiten. Het laagste gemiddelde hypotheekbedrag is dan ook zichtbaar onder 55-plussers (259.835 euro).”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.