‘Oververhitte woningmarkt vereist handhaving leennormen’

0

Om te voorkomen dat huishoudens zich in de oververhitte woningmarkt te diep in de schulden steken, is het belangrijk om leennormen goed te handhaven. Dit risico is extra groot bij koopstarters.

Dit is een van de aandachtspunten van de AFM in een notitie die ter voorbereiding naar de Kamer is gestuurd. Bestuursvoorzitter Laura van Geest (foto) neemt op 2 juni deel aan het jaarlijkse rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de macro-economische risico’s voor het financiële stelsel. Ook DNB en het Centraal Planbureau nemen deel.

Risico op overwaardering

Van Geest: “Op kapitaalmarkten speelt het risico op overwaardering van activa. Door de lage rente en toegenomen beleggingen zijn activa wereldwijd in waarde gestegen. Een plotse, snelle rentestijging kan aanleiding zijn voor abrupte waardedalingen. Dit kan tot stabiliteitsrisico’s leiden en particuliere beleggers raken, die door de lage rente en de Covid-crisis afgelopen jaar op grotere schaal zijn gaan beleggen.”

Vermogensbeheersector

Pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders zijn vanwege het gebruik van rentederivaten gevoelig voor renteschokken. Daarnaast speelt bij vastgoedfondsen de afwaardering van kantoor- en winkelpanden vanwege de pandemie. Dit is het tweede aandachtspunt van de AFM.

Woningmarkt

Van Geest: “Om te voorkomen dat huishoudens zich in deze oververhitte woningmarkt te diep in de schulden steken, is het belangrijk om leennormen goed te handhaven. Dit risico is extra groot bij koopstarters. Verder vraagt een gezonde woningmarkt om structurele oplossingen, waaronder extra bouwen en het verminderen van overheidssubsidies. Dit draagt ook bij aan een evenwichtigere afweging tussen huur en koop, waardoor de huursector naar verwachting zal groeien.”

Uitstel belastingschulden

“De overheid is met een uitstaande belastingschuld van 16 miljard euro een belangrijke kredietverlener aan het mkb geworden. Het simpelweg uitstel blijven verlenen van belastingverplichtingen is niet de oplossing om ondernemingen in de problemen weer op de been te helpen”, noemt Van Geest als vierde aandachtspunt. “Maatwerk in de vorm van snelle en duidelijke afspraken over herstructureringen bevordert bovendien economisch herstel. Dat is een belangrijke les uit de financiële crisis.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.