Overstromingsschade goed verzekerbaar

0

Het Verbond van Verzekeraars ziet mogelijkheden om op particuliere en zakelijke opstal- en inboedelpolissen een aanvullende dekking te bieden tegen lokale overstromingen. Een grootschalige dekking voor overstromingsschade door het falen van primaire waterkeringen is op dit moment niet haalbaar.

In opdracht van het sectorbestuur Schade van het Verbond van Verzekeraars heeft de projectgroep Neerslagclausule onderzocht in hoeverre de huidige neerslagdekkingen kunnen worden uitgebreid, zodat voortaan lokale overstromingen met een andere oorzaak dan lokale neerslag kunnen worden verzekerd. De conclusies zijn samengevat in het Adviesrapport Overstromingen van het Verbond van Verzekeraars. Hierin is de mogelijke schade door lokale overstromingen gesimuleerd.

Dekking is haalbaar

Uit de resultaten blijkt dat de schadebedragen binnen de verzekerbare brandbreedte vallen. De projectgroep acht het voor verzekeraars haalbaar om dekking te bieden tegen overstromingen als gevolg van het falen (bijvoorbeeld dijkdoorbraak of niet goed werkende sluizen) of overlopen van secundaire (regionale/lokale) waterkeringen. Een dergelijke verzekeringsdekking is momenteel niet breed beschikbaar. Er is in Nederland slechts één aanbieder van overstromingsdekking, met een beperkt aanbod voor particulieren. Ook voor bedrijven – met name het MKB en de agrarische sector – is het aanbod beperkt. “Verzekeraars die het advies opvolgen kunnen woningeigenaren en bedrijven compenseren die bij een lokale overstroming nu nog tussen wal en schip vallen”, aldus Verbondsdirecteur Schade, Leo De Boer.

Het is volgens de projectgroep tevens wenselijk om bepalingen over de hoeveelheid neerslag binnen een bepaald tijdsbestek en gebied te schrappen. “Dat komt de duidelijkheid in de dekking ten goede en is vooral in het voordeel van de klant, terwijl het de verzekerbaarheid nauwelijks zal ondermijnen.”

Individuele afweging

Het Verbond benadrukt dat het voorstel voor een aanvullende dekking tegen lokale overstromingen geen bindend advies is. Verzekeraars moeten zelf naar de vertaling en gevolgen voor hun eigen portefeuille kijken.

Rampenwet

Met deze aanvullende dekking kunnen verzekeraars beter aansluiten op de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts). Deze ‘rampenwet’ kan de overheid in werking stellen na een (grootschalige) ramp om particulieren en bedrijven (gedeeltelijk) schadeloos te stellen en een reguliere verzekering niet voor handen is. Maar volgens De Boer is nog onduidelijk wanneer de wet wel of niet van kracht wordt.

Een brug te ver

Uit het adviesrapport blijkt dat het verzekeren van overstromingen door het falen van primaire waterkeringen nog een brug te ver is. Simpelweg omdat de hoeveelheden water niet kunnen worden gestuit, waardoor de schade de solvabiliteit van verzekeraars kan bedreigen. De Boer: “Zonder steun van de overheid is een grootschalige dekking voor overstromingsschade voor het bezwijken van primaire waterkeringen op dit moment niet haalbaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.