Oversterfte door Covid-19 drukt resultaat Aegon

0

Het operationeel resultaat van Aegon bedraagt in het derde kwartaal 443 miljoen euro. Fors minder dan in het tweede kwartaal (562 miljoen). Gestegen inkomsten op de beleggingsmarkt en groei van het bedrijf werden tenietgedaan door een forse stijging van het aantal claims in de Verenigde Staten vanwege hogere sterftecijfers vanwege corona.

De oversterfte die het coronavirus veroorzaakt, heeft gevolgen voor Aegon, dat een stevige positie heeft in de levensverzekeringsmarkt. Met name in de Verenigde Staten en Brazilië is sprake van meer sterfte dan gebruikelijk, zegt CEO Lard Friese.

Hoewel een deel van de verliezen gecompenseerd worden vanwege minder aanspraak op andere posten, zoals pensioenuitkeringen en verzekeringen voor langdurige zorg, is dat niet voldoende om het resultaat compleet te stutten. Friese: “In de VS heeft Covid-19 een groot effect. In andere markten met andere producten hebben we daar veel minder last van.”

Eenmalige last

Desondanks is Friese tevreden met het resultaat. “Onze onderliggende kracht is alleen maar toegenomen in het laatste kwartaal.” Onder de streep blijft er een verlies van 60 miljoen euro over, veroorzaakt door een eenmalige last van 470 miljoen die genomen werd om de risico’s op Amerikaanse lijfrentepolissen te verkleinen. Het is nogal een aardverschuiving met het tweede kwartaal. Toen bleef er 849 miljoen over euro, meest dankzij eenmalige baten.

Verbeterplannen

Friese blijft positief. Aegon heeft 1200 verbeterplannen op de plank liggen. Daarvan zijn er inmiddels 684 uitgevoerd. “We blijven op schema om eind 2023 400 miljoen euro aan kosten te besparen. Daarvan is inmiddels 248 miljoen gerealiseerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.