‘Overspannen huizenmarkt vergroot onzekerheid koper’

0

43%* van de huizenkopers is voornemens bij de aankoop van een huis een makelaar in te schakelen, blijkt uit een steekproef van Makelaarsland. Uit landelijke huizenmarktdata van het bedrijf blijkt dat voornemen bovendien niet tevergeefs. Steeds vaker wordt het winnende bod op een woning uitgebracht door een aankoopmakelaar. De succesrate van aankoopmakelaars is in vier jaar tijd opgelopen met tien procentpunt naar 33%.

“Het aantal biedingen per huis is in de afgelopen jaren ontzettend toegenomen en de huizenprijzen zijn gestegen”, zegt directeur van Makelaarsland Gijs van Wijgerden. “In 2020 lag de helft van het totale aantal biedingen boven de vraagprijs. In dit kalenderjaar is dat percentage bijna 70%. In de kluwen van biedingen zien we een stijgende behoefte bij beoogd huizenkopers om een aankoopmakelaar in te schakelen, omdat in de huidige markt men de behoefte heeft aan expertise en begeleiding. Uit onze landelijke cijfers blijkt dat door de inschakeling van een aankoopmakelaar de kans op succes vergroot wordt.”

Erg oververhit

Van Wijgerden: “De ontwikkeling vindt plaats in een tijd dat de huizenmarkt erg oververhit is, mede doordat het woningaanbod zo laag is. Dat blijkt ook wel uit de laatste cijfers van Makelaarsland over de maand april. In de afgelopen maand zijn bijna 80% van de biedingen boven de vraagprijs uitgekomen. Daarmee komt het gemiddelde voor 2021 vooralsnog op 70% uit. In 2020 lag dat gemiddelde nog op iets meer dan 50%.”

Snelheid

Volgens Van Wijgerden is de populariteit van de aankoopmakelaar een logisch gevolg: “In deze overspannen markt is snelheid doorslaggevend. We zien dat huizenkopers op zoek zijn naar zekerheid, expertise en een klankbord. Een steekproef uitgevoerd onder meer dan duizend websitebezoekers van Makelaarsland onderschrijft de lezing van. Uit die steekproef blijkt dat bijna 60% van de beoogde huizenkopers hun slagingskans wil vergroten door met een aankoopmakelaar de markt op te gaan.”

Lastig tussenkomen

“Van de 43%* die overweegt een aankoopmakelaar in te schakelen, zegt vier op de tien dat te willen doen omdat ze anders vrezen überhaupt niet in staat te zijn een huis te kopen. Dat was in een vergelijkbare steekproef in 2020 de helft. Ook geeft vier op de tien nu aan aan dat ze iemand met kennis en ervaring aan hun zijde willen. Drie op de tien vertrouwt erop dat een makelaar een huis kan vinden dat bij het wensenlijstje past. Onwetendheid over het aankoopproces of over de hoogte van eventuele biedingen zijn ook motieven voor mensen om de hulp van een aankoopmakelaar in te roepen. Kraakhelder is dat de overspannen markt de slagingskans verkleint. Dat maakt mensen onzeker waardoor ze hun gedrag aanpassen, bijvoorbeeld door een aankoopmakelaar in de arm te nemen”, zegt Van Wijgerden.

*Eerder stond hier ‘bijna 60%’. Makelaarsland liet de redactie na publicatie weten dat dit 43% moest zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.