Oversluitmarkt neemt fors toe

0

HDN registreerde in het tweede kwartaal van dit jaar 97.964 hypotheken, 887 kredieten en 25.656 verzekeringen. De daling in februari en maart wordt goed gemaakt door de stijgende lijn in april, mei en juni. Daar waar het aantal oversluitingen fors is toegenomen, blijft de starter duidelijk achter.

In het tweede kwartaal zijn er 5,2% meer hypotheken via HDN aangevraagd in vergelijking met dezelfde periode in 2017. In het eerste kwartaal van dit jaar was nog sprake van een daling. Niet representatief voor de rest van het jaar, want de maand juni 2018 presteert zelfs beter dan die van 2017 en 2016. Vrijwel alle starters, doorstromers en oversluiters kiezen in het tweede kwartaal voor zekerheid: een rente die langdurig vaststaat (15 tot 20 jaar).

De stijging in het tweede kwartaal is vooral toe te rekenen aan 34% meer oversluitingen. Ten opzichte van 2016 en 2017 kiest de oversluiter nóg vaker voor een langere rentevaste periode.

Aflossingsvrij

Gemiddeld wordt 3,5 keer het inkomen als hypotheek genomen, voor een starter is dit 4x het (gezamenlijke) jaarinkomen. In bijna de helft van de hypotheekaanvragen wordt gekozen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Bij 30% van de aanvragen is meer dan 50% aflossingsvrij.

De starter komt er slechts van af in het tweede kwartaal. Had in het tweede kwartaal van 2017 nog 4 op de 10 aanvragen betrekking op een starter, in 2018 is dat nog maar 1 op de 3 aanvragen. Dat is maar liefs 9% minder. Dit kan volgens HDN te maken hebben met een sterke stijging van de woningprijzen en het benodigde eigen geld dat meegebracht moet worden.

Meer eigen geld

De consument neemt weer meer eigen geld mee, 37.000 euro gemiddeld in het tweede kwartaal. Dit is volgens HDN doorgaans geld dat vrijkomt uit de verkoop van de oude woning. Een doorstromer heeft daardoor meer overwaarde (20%) dan de starter (10%).

In het tweede kwartaal zijn 6% meer verzekeringen via HDN aangevraagd dan in dezelfde periode vorig jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.