Oversluiters zorgen voor plusje

0

Hypotheken Data Netwerk (HDN) registreerde vorig jaar 4% meer hypotheekaanvragen (388.723 hypotheken) dan in 2017. De stijging komt vooral door het aantal mensen dat hun hypotheek opnieuw afsluit tegen betere voorwaarden. Dat waren er bijna 30% meer dan in 2017.

Als deze oversluiters buiten beschouwing worden gelaten, dan is de hypotheekmarkt met 3,1% gedaald. Dit blijkt uit het Jaaroverzicht 2018 van HDN. Een ander opvallend feitje daarin: bij 25% van de hypotheekaanvragen wordt inmiddels een energielabel doorgegeven aan de hypotheekverstrekker. HDN denkt dat dit waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een mogelijk rentevoordeel of extra financieringsmogelijkheden als het gaat om een energiezuinige woning of als kopers willen investeren in energiebesparende maatregelen. In 2018 was 3,7% van de aanvragen voor een hypotheek met een investering voor energiebesparende maatregelen. Dat is een stijging van 53,9% ten opzichte van 2017.

Forse overwaarde senioren

HDN ziet tevens een toename van het aantal doorstromers op de woningmarkt (3,6%). Dit zijn met name senioren van 60 jaar en ouder (16,9%). Uit de verkoop van hun huis nemen zij gemiddeld 50% overwaarde mee om hun nieuwe woning te financieren. HDN is in een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert circa 82% van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.