Oversluiters en verbouwingen zorgen voor drukte

0

Een kwart van de hypotheekaanvragen in Q3 2021 werd gebruikt om de hypotheek over te sluiten (+35%). Daarnaast is bijna één op vijf van de hypotheekaanvragen afkomstig van huizenbezitters die hun woning willen verbouwen of verduurzamen. Het aantal aanvragen voor de aankoop van een woning daalt juist sterk.

Dit en meer blijkt uit de Hypotheek Index Q3 2021 van De Hypotheker. Zo daalde het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning in Q3 2021 met maar liefst 20% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op dit moment wordt nog slechts iets meer dan de helft van het aantal hypotheekaanvragen afgesloten voor de aankoop van een woning. Deze opvallende daling wijst er volgens De Hypotheker op dat de woningmarkt op slot zit.

Toch is het totale aantal hypotheekaanvragen in Q3 in vergelijking met dezelfde periode in het topjaar 2020 vrijwel gelijk gebleven. Dat komt omdat er een duidelijke verschuiving is naar hypotheken die worden aangevraagd voor het oversluiten of verbeteren van de woning. In Q3 koos 91% van de hypotheekaanvragers voor een rentevaste periode van 20 jaar of langer.

Woningverbetering

Het aantal hypotheekaanvragen voor woningverbetering is 53% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van Q3 2019 is zelfs sprake van een stijging van 103%. Vanwege de krapte op de huizenmarkt kiezen veel huizenbezitters er volgens De Hypotheker (noodgedwongen) voor om te investeren in hun eigen woning.

Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker: “Uit onze analyse blijkt dat de huizenmarkt nu definitief op slot zit. Daarom kiezen veel Nederlanders er voor hun woning te verbouwen of de hypotheek om over te sluiten, zodat zij op hun maandlasten kunnen besparen. De blik is dan ook gericht op Den Haag. We hopen dat er snel een nieuw kabinet aantreedt, zodat er behalve de extra investering van 1 miljard euro voor het versneld bouwen van nieuwe woningen ook structurele maatregelen kunnen worden getroffen om de impasse op de huizenmarkt te doorbreken. Daarnaast pleiten we voor de terugkeer van het Ministerie van Volkshuisvesting in combinatie met een aanpak die verder kijkt dan één regeringstermijn.”

Sombere vooruitzichten

Volgens Van den Akker zijn de vooruitzichten voor huizenkopers nog altijd vrij somber. “Zo neemt de enorme schaarste aan betaalbare woningen alleen maar toe en zullen ook de huizenprijzen dit jaar naar verwachting met gemiddeld zo’n 14% stijgen.”

Regionale verschillen

Vooral in Gelderland (-27%) en de provincies in de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht; -20%) is het aantal transacties voor de aankoop van een woning sterk gedaald. Opvallend is dat ook in de noordelijke provincies (Groningen, Friesland en Drenthe) sprake is van een flinke daling (-19%). Dit duidt er volgens De Hypotheker op dat de woningnood in deze provincies ook steeds meer toeneemt. Het totale aantal hypotheekaanvragen is in de noordelijke regio weliswaar gestegen (+13%), maar dat komt door een enorme toename van het aantal oversluitingen (+73%) en het aantal hypotheekaanvragen bedoeld voor de verbetering van de woning (+99%).

Hogere Hypotheekbedragen

Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning is in het derde kwartaal ook gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019 (-13%), toen de coronacrisis nog niet was begonnen. Het totale aantal hypotheekaanvragen is wel gestegen (+15%) ten opzichte van dezelfde periode in 2019, met name onder invloed van een enorme groei in het aantal oversluiters. Waar in het derde kwartaal van 2019 nog 70% van het totale aantal hypotheektransacties bedoeld was voor de aankoop van een woning, is dit in 2021 nog slechts iets meer dan de helft (53%). Dit is het gevolg van het enorme tekort aan betaalbare woningen. De analyse van De Hypotheker laat zien dat er in heel Nederland een sterke stijging van het gemiddelde hypotheekbedrag zichtbaar is. Sinds het derde kwartaal van 2019 is dit met 19% gestegen (van 273.000 naar 324.000 euro) en ten opzichte van 2020 met 11% (van 291.000 naar 324.000 euro).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.