Oversluiter neemt afscheid van spaarhypotheek

0

Waar doorstromers en oversluiters vasthouden aan aflossingsvrij, blijkt dat minder het geval bij de oude (bank)spaarhypotheken. Volgens de Hypotheekshop neemt met name de groep 25-35 jaar afscheid van de oude hypotheekrechten bij het oversluiten van de hypotheek.

Adviseurs merken volgens de hypotheekketen in de praktijk een toename van met name doorstromende gezinnen met jonge kinderen, die meer waarde hechten aan een lage en stabiele maandlast in de eerste jaren. “Veel gezinnen kiezen voor de betaalbaarheid op de korte termijn, ook gelet op de fase waarin ze zitten met opgroeiende kinderen. Als de kinderen later ‘de deur uit zijn’ ontstaat er weer wat meer financiële ruimte. Deze consumenten vinden de lagere lasten op dit moment daarom belangrijker dan een versnelde aflossing bij het meenemen van de spaarhypotheek naar de nieuwe woning. Ook al betekent dit over de hele looptijd wel een hogere totale last.”

Afkoopwaarde in nieuwe woning

Ook bij andere groepen consumenten ziet De Hypotheekshop dat er tegenwoordig vaker voor wordt gekozen om de spaarpolis af te kopen. Enerzijds als gevolg van het nieuwe fiscale regime per 1 april 2017, waardoor de eis van minimale duur van de premiebetaling is komen te vervallen. Maar er zijn ook andere redenen voor stelt De Hypotheekshop: “Ondanks dat het qua (totale) maandlasten gunstig kan zijn om de spaarhypotheek bij de nieuwe aanbieder voort te zetten, wordt een spaarpolis toch afgekocht. Dikwijls omdat de extra middelen gewoonweg nodig zijn om een nieuwe (duurdere) woning te kunnen kopen. Maar ook omdat er door inbreng van de afkoopwaarde van de polis kan worden volstaan met een lagere hypotheek, met een lagere rente (zonder NHG) en lagere maandlasten tot gevolg.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.