Overnameproces Vivat nadert ontknoping

0

In januari zette het Chinese conglomeraat Anbang verzekeraar Vivat, moederbedrijf van onder andere Zwitserleven en Reaal, in de etalage.

Vivat werd in 2015 afgesplitst van het genationaliseerde SNS Reaal en kwam in handen van het Chinese Anbang. Na de eerste schifting lijken er nog een handjevol potentiële kopers over.

Aegon en NN dingen mee

Op 18 maart liep de eerste biedingsronde af en gisteravond hebben de biedende partijen gehoord of ze door zijn en uitgebreid boekenonderzoek mogen doen. Daaronder zijn in ieder geval de drie private-equityhuizen Blackstone, TPG en Athora. Deze werken samen met verzekeraars die eveneens geïnteresseerd zijn in delen van Vivat. Athora werkt samen met NN Group en Blackstone met Aegon. Athora aast op het levenbedrijf (levensverzekeringen en pensioenproducten) van Vivat, terwijl NN mikt op de overname van het schadebedrijf. Bij de combinatie Blackstone-Aegon is Aegon vooral geïnteresseerd in de schadeverzekeringen en pensioenen en Blackstone in het levenbedrijf. De positie van ASR in het biedingsproces is wat onduidelijk. Enkele bronnen beweren dat de verzekeraar nog in de race is, wat wij waarschijnlijk achten, maar er zijn ook geluiden dat ASR is afgehaakt. Private-equityhuizen CVC en Cinven en verzekeraar Achmea hebben wel het informatiememorandum over Vivat opgevraagd in de eerste ronde, maar geen bod gedaan.

Vivat naar de hoogste bieder?

De huidige eigenaar van Vivat is het Chinese conglomeraat Anbang. Anbang kreeg de aandelen in de verzekeringstak van het genationaliseerde SNS Reaal in 2015 in handen voor 1 euro onder voorwaarde dat het Vivat een kapitaalinjectie van 1,35 miljard euro zou geven. Anbang is er waarschijnlijk enkel op uit om de grootste zak met geld binnen te halen. De verkoop van Vivat zal naar schatting tussen de anderhalf en twee miljard euro opleveren. De Nederlandsche Bank heeft echter ook een vinger in de pap. DNB in de afgelopen maanden in gesprekken met de diverse geïnteresseerde partijen een zeer kritische houding aangenomen. Het wil voorkomen dat de overnemende partij het onderpand van de levensverzekeringen van Vivat naar het buitenland verplaatsen waar minder strenge kapitaalseisen gelden. DNB vindt ook de herverzekeringsconstructies die sommige biedende partijen voorstellen bedenkelijk. De vrees is dat deze constructies risicoverhogend kunnen werken voor de 2,5 miljoen Nederlandse polishouders. Het zou dus goed kunnen dat DNB en wellicht premier Rutte het proces nog gaan beïnvloeden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar