Overnamemonitor draait stevig door in 2023

0

Uit de nieuwe Overnamemonitor van BHB Dullemond wordt duidelijk dat 2023 op overnamevlak een ongekend jaar kan worden, omdat het lijkt dat vele grote partijen binnen het verzekeringsintermediair op het punt staan om op zoek te gaan naar een nieuwe aandeelhouder.

De Overnamemonitor beschrijft dat het totaal dealvolume van ruim 500 miljoen euro en 260 transacties in 2022 vergelijkbaar was met voorgaande jaren. “Alhoewel recentelijk aangekondigd (H1-2023) laten de acquisities van Nemassdeboer door GGW en de herstructurering van Licent en daarmee de toetreding van Gilde Equity Management tot het Nederlandse intermediair zien dat de sterk consoliderende markt ruimte biedt voor nieuwe toetreders. Met de internationalisering van de verzekeringsmarkt zijn er ook steeds meer buitenlandse kopers actief op de markt van het verzekeringsintermediair.

Gezien de stabiele en voorspelbare (doorlopende) kasstromen van intermediairbedrijven is de grondhouding om overnames te financieren nog steeds positief. Ondanks dat de gestegen rekenrentes hun weerslag hebben op de totale financierbaarheid vormen de kasstromen nog steeds de basis. Door premie indexaties en de koppeling van provisies en tekencommissies hieraan groeien de kasstromen mee. Dat de risico’s voor grootbanken in deze sector klein zijn blijkt uit de afwezigheid van betalingsproblemen op overnamefinancieringen binnen de sector.”

Overnames softwareleveranciers

Naast overnameactiviteiten binnen het intermediair is de afgelopen twee jaar ook een toename van overnames te zien bij toeleveranciers van het intermediair. “Met name bij softwarepartijen is er sprake van een sterke overnamedynamiek. Een zeer actieve partij op dit vlak is DIAS, die met diverse overnames hun positie aan het versterken zijn”, lezen we in de Overnamemonitor.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.