Overnamekas Baeten nog niet leeg

0

ASR blijft actief op de overnamemarkt. Daarbij wil het vooral groei realiseren door middel van kleine en middelgrote overnames. “Onze sterke kapitaalspositie geeft hiervoor voldoende ruimte, zei bestuursvoorzitter Jos Baeten tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

In het eerste half jaar van 2019 werd de overname van Loyalis succesvol afgerond en inmiddels heeft ASR ook de integratie van Generali Nederland grotendeels afgerond. Wat resteert is het laatste deel van de integratie van Pensioenen. ASR verwacht die begin volgend jaar af te ronden. Het belang in HumanTotalCare (een dienstverlener op het gebied van re-integratie) werd begin dit jaar vergroot en de spaaractiviteiten van a.s.r. bank verkocht aan Achmea Bank. ASR ziet de eigen bank niet langer als een kernactiviteit en heeft volgens Baeten met deze transactie een cruciale stap gezet in het afbouwen van die bankactiviteiten. Op 19 juli volgde de overname van VvAA Levensverzekeringen en vandaag de aankondiging van de overname van Veherex.

Bestuursvoorzitter Jos Baeten: “We hebben in de eerste helft van dit jaar onze positie als inkomensverzekeraar en dienstverlener op duurzame inzetbaarheid verder kunnen verbeteren. Ik kijk uit naar de introductie van het Vitality programma , in de tweede helft van het jaar, dat onderdeel is van onze dienstverlening op het gebied van duurzame inzetbaarheid.

Resultaten

Met name door een sterk toegenomen resultaat in het segment Schade stijgt het operationeel resultaat van ASR met 21,0% naar 459 miljoen euro (H1 2018: 380 miljoen). Een lagere schadelast van calamiteiten (minder stormschade) en goede resultaten in de productlijn AOV resulteerde in een operationeel resultaat Schade van 122 miljoen euro (H1 2018: 66 miljoen). De bruto geschreven schadepremies stijgen met 74 miljoen tot 1.791 miljoen euro. De combined ratio bedraagt 93,5%.

Het operationeel resultaat Leven stijgt met 8,3% tot 368 miljoen euro, voornamelijk door een hogere investment margin. De bruto geschreven levenpremie bedraagt 849 miljoen euro (H1 2018: € 885 miljoen). De afname weerspiegelt volgens ASR de daling in Individueel leven en Pensioen DB. Dit wordt deels gecompenseerd door de 55% stijging van de bruto geschreven premies in Pensioen DC (Werknemers Pensioen) en de bijdrage van Loyalis. Het netto IFRS resultaat stijgt met 46,5% naar 540 miljoen euro (H1 2018: € 368 miljoen).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.