Overnamegolf intermediairbedrijven niet bij te houden

0

Op basis van data van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) wordt halfjaarlijks de ‘Overnamemonitor’ door BHB Dullemond opgesteld. Uit een eerste preview van de binnenkort te verschijnt nieuwe editie blijkt dat het hoge tempo van overnames de markt onoverzichtelijk maakt.

Het aantal overnames van bedrijven in de sector financiële dienstverlening groeit ieder jaar fors. Daarbij vormen de overnemende partijen steeds grotere clusters van bedrijven. De top 100 van intermediairbedrijven vertegenwoordigt volgens de rapportage van het RiFD inmiddels een belang van 40%. Het RiFD heeft zich tot doel gesteld om inzichtelijk te maken en te houden hoe deze clusters zijn samengesteld en welke belangen die participatiemaatschappijen in het intermediair hebben.

Groepsonderdelen

In een toenemend aantal gevallen vinden overnames plaats in de vorm van aandelenoverdracht. Het overgenomen bedrijf wordt daarmee onderdeel van een groep. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de overname van de Van Bruggen Adviesgroep door Veldsink. Maar ook Heilbron, Heinenoord en Quintes doen op die wijze (met hulp van hun investeerders) overnames. Zo blijkt uit onderzoek van het RiFD dat er momenteel 147 marktpartijen zijn die drie of meer adviesbedrijven met een AFM-vergunning in de groep hebben. Deze clusters vertegenwoordigen met 752 bedrijven in aantallen kantoren ongeveer 12,5% van de markt. Hun bijbehorende omzetbelang schat RiFD in op meer dan 30%. Grote spelers als Rabobank, Aon, Marsh en Independer worden door het RiFD niet als cluster gezien, omdat zij opereren vanuit één bedrijf, met hooguit een apart volmachtbedrijf.

Investeerders

Er zijn in Nederland circa tien private-equityfondsen of andere investeringsbedrijven actief in de financiële dienstverlening. Daarnaast zijn er zes verzekeraars die participeren in intermediairbedrijven of deze opkopen. Daarvan zijn a.s.r., Aegon en De Goudse volgens het RiFD de meest actieve. “Deze investeerders en verzekeraars zijn de motoren achter de overnamegolf en financieren de overnames. Deze zestien grote investeerders hebben inmiddels 232 bedrijven in hun bezit. Zij vertegenwoordigen naar schatting 15% van de omzet van Nederlandse intermediairbedrijven”, aldus het RiFD in de preview. “Daarnaast zijn er zes grote samenwerkingsverbanden in Nederland, te weten: Licent, Connect,  Immensa, Confident, Noordeloos Groep en CVB. Deze allianties vertegenwoordigen 106 adviesbedrijven. Doordat deze samenwerkende kantoren vaak wat groter dan gemiddeld zijn, vertegenwoordigen zij ongeveer 4% van de adviesomzet.”

Top 100

Het RiFD heeft ook alle intermediairbedrijven uit de bekende AM top 100 in kaart gebracht. In totaal zijn 425 advieskantoren verbonden aan deze lijst. Die top 100 vertegenwoordigt daarmee naar schatting van het RiFD 40% van de intermediaire markt. Alle zestien eerder genoemde grote investeerders zijn in de lijst terug te vinden.

Veldsink Groep verrast met overname Van Bruggen Adviesgroep

 

 

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.