Overleven door specialisatie en samenwerken

0

Marktontwikkelingen dwingen advieskantoren zich te specialiseren en meer samen te werken. Ze moeten duidelijke keuzes maken in hun aanbod en meer innoveren. Dat blijkt uit het AFM-rapport ‘Marktindrukken’, waarvoor de toezichthouder de markt van financieel dienstverleners onderzocht.

In Nederland zijn ruim 7.000 bedrijven actief in de financiële dienstverlening. Uit het rapport komt naar voren dat zij duidelijke keuzes moeten maken over hun dienstverlening. “Een volledig aanbod van diensten gaat gepaard met hoge lasten, onder meer omdat de bijhorende kennis bijgehouden moet worden. Specialisatie en samenwerking met andere kantoren kan een oplossing zijn. Dit heeft als bijkomend voordeel dat de kosten voor de consument lager zijn en het laagdrempeliger wordt om een intermediair in de arm te nemen.”

Het rapport is onder meer gebaseerd op de uitkomsten van de vragenlijst die financieel dienstverleners jaarlijks moeten invullen. Ook is de AFM in september 2020 met dertig kantoren in gesprek gegaan.

Coronacrisis versnelt digitalisering

Digitalisering was al langer de belangrijkste marktontwikkeling en deze trend wordt versterkt door de coronacrisis. Uit het rapport blijkt dat veel financieel dienstverleners in de afgelopen periode innoveren, al blijft dat volgens de AFM vooralsnog vooral beperkt tot digitaal klantcontact. “De laagdrempeligheid hiervan is een kans voor groei van bepaalde klantgroepen.”

Daarnaast biedt het toenemend gevaar op onverzekerbaarheid van bepaalde risico’s kansen voor intermediairs. “Daar kunnen zij een belangrijke rol spelen door te adviseren over preventiemaatregelen. Daardoor kunnen risico’s kleiner worden en weer verzekerbaar.”

Witwassen en terrorismefinanciering

Lees hier het complete AFM-rapport ‘Marktindrukken’ waarin de AFM in vergelijking met vorig jaar ook verbeteringen opmerkt in de beheersmaatregelen die financieel dienstverleners nemen om de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering te verkleinen. Hoewel bij het ‘bemiddelen in levensverzekeringen’ de risico’s op witwassen en terrorismefinanciering klein zijn, vindt de AFM dat financieel dienstverleners hun beheersmaatregelen verder moeten aanscherpen. “Zoals bij het opstellen van een risicobeoordeling van de eigen organisatie en situaties die een verhoogd risico met zich meebrengen, zoals bij klanten die gelden al ‘politiek prominent persoon’.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.