‘Overleg met NVB over woonboothypotheken’

0

Minister Dijsselbloem heeft toegezegd dat het ministerie van Financiën in overleg gaat met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) over de situatie rond hypotheken voor woonboten, de zogenoemde watervillahypotheken.

Hij zei dat in antwoord op vragen van PvdA en VVD Kamerleden, die het ongewenst vinden dat, na het besluit van ING om met deze hypotheken te stoppen, alleen de Rabobank als aanbieder overblijft.

Dijsselbloem schrijft in zijn brief aan de Kamer onder meer: “Er zijn weinig aanbieders die zich richten op woonboothypotheken omdat woonboothypotheken complex zijn en bijzondere kennis is vereist om woonboten op de juiste waarde te kunnen taxeren. Ook is kennis nodig van de verschillende gemeentelijke regelgeving die betrekking heeft op woonboten. Het zou inderdaad beter zijn voor de klant indien de klant de keuze heeft uit meerdere aanbieders.”

Niet ideaal

Hoewel hij de situatie dus niet ideaal vindt, ziet de minister ook positieve kanten: “Door het wegvallen van de ING voor dit marktsegment ontstaat er meer ruimte voor andere aanbieders om tot deze markt toe te treden.”

“Een andere mogelijkheid is om de aankoop op andere wijze financieren, bijvoorbeeld met eigen middelen of met een persoonlijke lening”, schrijft Dijsselbloem. “De rente van een persoonlijke lening is wel hoger dan de rente voor een hypotheek, maar ook voor persoonlijke leningen geldt dat de rente aftrekbaar is als de lening is bestemd voor de aanschaf, verbetering of verbouwing van een woonboot die als hoofdverblijf dient en een vaste ligplaats heeft. De lening moet uiteraard aan alle voorwaarden voor aftrek voldoen, waaronder de voorwaarde dat deze tenminste annuïtair wordt afgelost.

Andere aanbieders

Zolang woonboothypotheken kunnen worden afgesloten bij andere aanbieders of er andere financieringsmogelijkheden zijn, hoeft volgens de minister het besluit van ING om te stoppen met woonboothypotheken niet tot onverkoopbare woningen en waardedalingen te leiden.

“Er zal overleg worden gevoerd met de NVB en worden gevraagd of zij ideeën hebben over hoe ervoor kan worden gezorgd dat er meer aanbieders van woonboothypotheken op de markt kunnen komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.