Overeenstemming Verbond en NVGA over volmachtbeloning

0

In de volmachtmarkt zijn in augustus vragen gerezen over een tekstgedeelte in de reactie van 13 augustus op de consultatie van het Wijzigingsbesluit FM 2021 van het. Deze gingen met name over de volmachtbeloning.

In de brief aan het Ministerie van Financiën schreef het Verbond namelijk onder meer: “Bij het volmachtkanaal valt onder de reikwijdte ook het bemiddelingsdeel van de provisie, maar er is discussie in de markt over de vraag of niet ook de volmachtbeloning bij het volmachtkanaal actief transparant zou moeten worden gemaakt.” Het Verbond schreef dat zij graag hierover open in overleg wilde gaan met alle betrokken partijen.

Veiligheidsmechanismen

Na die tijd heeft er overleg plaatsgevonden tussen het Verbond en de NVGA. Ze hebben beide vastgesteld dat de volmachtbeloning bedoeld is als vergoeding voor uitbesteding. Er zijn in de sector op dit moment voldoende bestaande veiligheidsmechanismen ingebouwd, zoals regels over passende volmachtbeloning en de strategische rationale voor uitbesteding door verzekeraars. Deze laatste is verwoord in de ‘Good Practice Beheersing volmachten schadeverzekeraars’ van DNB. De AFM en DNB zien hier ook op toe.

Professionalisering

Het Verbond en de NVGA zijn het met elkaar eens dat de gedachte om volmachtbeloning actief transparant te maken daarom niet opportuun is en zullen de ontwikkelingen in de toekomst samen blijven monitoren. De focus van beide is daarmee volledig gericht op de verdere professionalisering van de volmachtmarkt.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.