Overdrachtsbelasting laatste piekmoment notariaat

0

De gewijzigde tarieven voor de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 én per 1 april 2021 hebben geleid tot topdrukte in het notariaat. In het eerste kwartaal van 2021 passeerden Notarissen dankzij de overdrachten van onroerend goed en hypotheken opnieuw een recordaantal akten.

Starters betalen vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting over de aankoopsom van een woning. Sinds 1 april is die vrijstelling beperkt tot een woningwaarde van 400.000 euro. In het eerste kwartaal zijn hierdoor overdrachten van onroerend goed en hypotheken respectievelijk 12.000 en 22.000 keer vaker gepasseerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van beroepsvereniging KNB. Notarissen passeerden in de eerste drie maanden in totaal ruim 490.000 akten, 50.000 akten meer dan een jaar eerder (+11,4%).

Toekomstverwachting

Nu de datum van 1 april is gepasseerd lijkt ook de topdrukte in de vastgoedpraktijk over zijn hoogtepunt heen. Ruim een derde van het aantal respondenten dat meedeed aan het maandelijkse onderzoek van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) geeft aan dat het aantal nieuwe zaken in de vastgoedpraktijk is afgenomen. Bij 40% is dat aantal gelijk gebleven en 22% gaf aan dat het aantal is toegenomen. In de familiepraktijk geeft 27% een toename aan. Ruim 10% noteert een daling en bij ruim 62% is het aantal nieuwe zaken gelijk gebleven. Het aantal nieuwe zaken in het ondernemingsrecht groeit bij ruim 35% van de notariskantoren, 19% ziet een afname en bij ruim 45% is het aantal nieuwe zaken gelijk gebleven.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.