Overbruggingskrediet cruciaal voor doorstromers

0

Niet de maximale hoogte van de aflossingsvrije hypotheek of het jaarlijks boetevrij af te lossen bedrag zijn de belangrijkste voorwaarden, maar de hoogte van het overbruggingskrediet als de huidige woning nog niet is verkocht is voor doorstromers van groot belang.

Dat meldt De Hypotheekshop op grond van de door hun verzamelde data. Het is opmerkelijk dat een tijdelijke faciliteit, vaak benodigd voor hooguit enkele maanden, voor huizenkopers zo belangrijk is geworden, aldus De Hypotheekshop.

Obstakels voor overbruggingskrediet

Het is in deze hectische tijden op de woningmarkt gebruikelijk dat consumenten eerst een nieuwe woning te kopen, voordat ze de oude woning in de verkoop zetten. Door de stijgende huizenprijzen wordt de maximale hoogte van een overbruggingskrediet steeds meer een vereiste om te kunnen doorstromen naar een volgende woning. Dat geldt in het bijzonder voor doorstromers die in 2013 en 2014 voor het eerst een woning hebben gekocht. Hun leencapaciteit wordt gedrukt door de nieuwe fiscale regels die uitgaan van een kortere looptijd dan 30 jaar. Niet alle geldverstrekkers bieden de mogelijkheid van een overbruggingskrediet. Dat is bijvoorbeeld het geval als beide aanvragers een koopwoning achterlaten waarop een overbrugging moet worden gevestigd, of als er in geval van goedkoper gaan wonen geen nieuwe hypotheek benodigd is vanwege voldoende overwaarde.

Hypotheekrente verder naar beneden

De Europese Centrale Bank (ECB) zette eind vorig jaar een punt achter het stimuleringsprogramma, waarmee sinds begin 2015 voor 2,5 biljoen euro aan (staats)obligaties werd opgekocht. De markt hield rekening met een oplopende rente, maar tot nog toe is daar geen sprake van geweest. De rente is zelfs verder gedaald. Dat geldt dus ook voor de hypotheekrente. Vorige week liet de ECB tijdens een toespraak in New York weten dat ze openstaat voor een nieuwe ronde van stimulering als de inflatiedoelstelling van 2% niet wordt bereikt.

Afgelopen week verlaagden weer diverse aanbieders hun rentetarieven, met name regiepartijen als Syntrus, Hypotrust, Merius en Rabodochter Vista. NIBC voerde zelfs tweemaal een verlaging door. Het ging om beperkte aanpassingen. MUNT en IQWoon verhoogden juist enkele tarieven. Dynamic Credit verlaagde de rente fors op haar recent geïntroduceerde verhuurhypotheek.

Sterke fluctuatie marktaandelen geldvertrekkers

Zowel de woningmarkt als de hypotheekmarkt kennen een grote dynamiek door de wisselwerking tussen beide. Er zijn ook andere factoren die de hypotheekmarkt hebben beïnvloed. Wat met name opvalt, is de grote fluctuatie van de marktaandelen van hypotheekverstrekkers.

De Hypotheekshop

Het is bekend dat de toegenomen concurrentie door de komst van regiepartijen en de lage stand van de hypotheekrente de afgelopen jaren van grote invloed zijn geweest. Niet alleen op de consument, maar ook op de banken en verzekeraars. Maar er zijn nog een drietal andere factoren en ontwikkelingen die van invloed zijn geweest op het marktaandeel van geldverstrekkers.

Zo is er als eerste de invoering van Basel 4, wat als gevolg heeft gehad dat banken hogere rentes moeten gaan rekenen voor aflossingsvrije hypotheken, wat hun concurrentiepositie heeft verslechterd. Als tweede de afnemende verkoop van spaar- en beleggingspolissen door de aangescherpte voorwaarden voor renteaftrek per 2013. Als derde haperde de funding van enkele regiepartijen waardoor zij renteverhogingen moesten doorvoeren of tijdelijk waren ‘uitverkocht’. Voor beleggers lijkt het behalen van een hoger rendement belangrijker te zijn geworden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar