Overbieders grijpen de macht

0

Uit een landelijke peiling onder vestigingen van De Hypotheker blijkt dat de helft van de ondervraagde franchisenemers aangeeft dat hun klanten regelmatig moeten overbieden om kans te kunnen maken op een woning. Bij ruim een kwart is dit zelfs meestal tot altijd het geval.

Vooral in de grote steden is overbieden vaak de enige manier om kans te maken op een woning, blijkt uit de enquête. De huizenkoper kan 100 procent van de getaxeerde woningwaarde lenen. Overbieders moeten het resterende bedrag dus uit eigen middelen financieren.

De Hypotheker: “Stel dat een huizenkoper een woning wil kopen met een vraagprijs van 320.000 euro en de woning wordt ook getaxeerd op dit bedrag. Op basis van zijn inkomen kan de huizenkoper 400.000 euro lenen. Er is echter veel interesse in het huis en hij besluit meer te bieden dan de vraagprijs. Uiteindelijk koopt hij de woning voor 350.000 euro. Omdat het slechts mogelijk is om 100% van de woningwaarde te lenen, dient de huizenkoper 30.000 euro zelf te financieren. Dit kan spaargeld zijn, overwaarde uit de vorige woning of een schenking van familie.”

Tweedeling

Omdat lang niet iedereen over de financiële middelen beschikt om het bedrag zelf te financieren, neemt het risico op een tweedeling op de huizenmarkt toe, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. Het ziet er volgens hem ook niet naar uit dat de krapte op de huizenmarkt zal afnemen. “Met als gevolg dat steeds meer huizenkopers bereid zijn meer te betalen dan de werkelijke waarde van een woning”, aldus van den Akker.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.