‘Overbieden terug naar niveau van 2018’

0

Van alle biedingen op koopwoningen in de maand oktober is 32% boven de vraagprijs uitgebracht, blijkt uit interne data van Makelaarsland. Daarmee is volgens diezelfde data het aantal biedingen boven de vraagprijs ten opzichte van vorige maand met 15% gedaald.

Op het gebied van overbieden is er volgens Makelaarsland sprake van een daling in alle prijssegmenten, die halverwege 2022 op gang is gekomen. “In de eerste twee kwartalen van dit jaar lag het gemiddelde nog 45% boven het niveau van vandaag de dag”, vertelt Gijs van Wijgerden, directeur van Makelaarsland. “In 2018 was het voor het laatst dat we met dit soort percentages te maken hadden. Toen lag het percentage biedingen boven de vraagprijs met 30% net iets lager.”

Minder biedingen

Niet alleen het aantal biedingen boven de vraagprijs slinken. Ook het aantal biedingen ziet Makelaarsland ten opzichte van 2021 dalen. “Vorig jaar zijn er gemiddeld zes biedingen per woning uitgebracht. Dit jaar ligt het gemiddelde vooralsnog op vier. In 2017, 2018, 2019 en 2020 schommelde het gemiddelde structureel tussen de vier en de vijf biedingen per woning.

Uit de analyse blijkt ook dat het ten opzichte van het eerste halfjaar langer duurt om een huis te verkopen. Over de eerste zes maanden duurde dat 36 dagen. Inmiddels is dat met 15 dagen opgelopen tot 51 dagen.” Dat is overigens nog best snel. In de jaren 2019 en 2020 duurde het respectievelijk 83 en 78 dagen voordat een huis verkocht werd.

Aantal bezichtigingen omlaag

De daling van de bezichtigingscijfers vlakt wat af. Waar het kwartaalgemiddelde bij Makelaarsland begin dit jaar nog boven de tien bezoekers lag, wordt een woning momenteel nog maar 6,5 keer bezichtigd. Gedurende juli tot en met september trok een huis gemiddeld ook 6,5 kijkers. Het kwartaalgemiddelde begin 2021 was bijna twee keer zo hoog: 11,6 keer. Een verschil van -44%.

Stabilisatie

Het lijkt er volgens Van Wijgerden op dat kopers en verkopers steeds meer wennen aan een nieuwe werkelijkheid op de woningmarkt. “2022 is geen gek jaar als je verder terugblikt dan 2021. Dát jaar was extreem, dit jaar stabiliseert de markt juist weer. Kopers en verkopers laten de gekte een beetje achter zich.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.