Overbieden neemt fors toe

0

Het percentage woningen dat verkocht wordt boven de laatste vraagprijs neemt hard toe. Dat blijkt uit cijfers van de NVM. Inmiddels is bijna 13% van de verkochte woningen voor meer dan de vraagprijs verkocht. Zo hoog is het zelfs voor de crisis nooit geweest.

In de NVM-regio Amsterdam gaat meer dan de helft van de woningen boven de vraagprijs van de hand, in NVM-regio’s als Zuid-Kennemerland, stad Groningen en Utrecht gaat volgens de NVM-rapportage een kwart tot een derde boven de vraagprijs over de toonbank.

Toch is gemiddeld genomen het verschil tussen de laatste vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs in het afgelopen kwartaal gestabiliseerd. Ten opzichte van de laatste vraagprijs is er gemiddeld 2,8% minder betaald voor de gemiddeld verkochte woning. En dat is zelfs minder dan voor de crisis, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Overheid kan woonlasten opschroeven

In het tweede kwartaal van 2016 kregen ruim 42.819 bestaande koopwoningen uit het NVM-bestand een andere eigenaar. Dat is bijna 15% meer dan een jaar geleden. Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het volgens de NVM naar schatting om totaal 55.500 transacties. Vergeleken met het vorige kwartaal werd voor de gemiddelde koopwoning 2,7% meer betaald. De prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is zelfs +5,6%.

“Het zijn vooral de lage rente en de daaruit volgende lage hypotheeklasten die het gunstig maken om nu een woning te kopen. Laten we hopen dat de huidige lage hypotheekrente geen aanleiding geeft om de woonlasten van woningbezitters op te schroeven met allerlei gemeentelijke heffingen en belastingen, zoals OZB en nutsvoorzieningen”, zegt Jaarsma.

Tweedeling op de koopwoningmarkt

Ondanks het goede kwartaal uit de NVM-voorzitter ook de nodige zorgen over de grote regionale verschillen. “Als dit zo doorgaat, dreigt er een tweedeling op de koopwoningmarkt. De balans raakt zoek. De regio’s waar het goed gaat, gaan steeds beter, terwijl het herstel in de achterblijvende regio’s trager verloopt. Dat is structureel.” Gebieden die qua dynamiek achterblijven, zijn de noordoostelijke regio’s van Noord-Brabant, het zuidoosten van Groningen en de regio Den Helder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.