Overbieden lijkt normaalste zaak

0

Het bieden op of boven de vraagprijs komt op dit moment veel vaker voor dan bij de vorige piek rond 2007-2008. Er is zelfs in de laatste 15 jaar niet in zoveel gevallen overboden als nu het geval is. In het tweede kwartaal van 2017 wordt 28% van de transacties voor of boven de vraagprijs verkocht

Dit blijkt uit een marktanalyse van Calcasa. Prijzen stijgen steeds sneller, de marktliquiditeit neemt toe en biedingen op of boven de vraagprijs komt steeds vaker voor. Deze indicatoren kunnen volgens de analyse wijzen op oververhitting van de woningmarkt. Calcasa analyseerde daarom deze drie variabelen op gemeenteniveau en maakte een vergelijking tussen nu en de vorige piek rond 2007-2008.

Vaker en breder verspreid

Wordt in het tweede kwartaal van dit jaar 28% van de transacties voor of boven de vraagprijs verkocht, vlak vóór de kredietcrisis lag dit aandeel met 9% een stuk lager en bleef het beperkt tot de steden Amsterdam en Utrecht. In 2017 blijkt dit fenomeen veel wijder verspreid. “Naast Amsterdam (79%) en Utrecht (65%) is dit ook voor meer dan de helft van de transacties het geval bij steden als Groningen (64%), Haarlem (63%), Amstelveen (62%), Almere (62%), Zaanstad (58%), Amersfoort (52%) en Leiden (51%)”, aldus Calcasa. De betaalbaarheid blijkt ondanks deze ontwikkelingen op de woningmarkt toch stabiel. 14,2% van het netto maandinkomen wordt nu uitgegeven aan netto woonlasten, tijdens de piek in 2008 was dit nog 26,9%.

Marktliquiditeit lokaal fors omhoog

Door het jaarlijks aantal transacties te delen door het huidige aanbod geeft de analyse ook inzicht in de marktliquiditeit. Hoe hoger de marktliquiditeit, hoe schaarser de woningmarkt. Tien jaar geleden had Nederland een marktliquiditeit van 2,21x. In het tweede kwartaal van 2017 ligt deze met een factor van 1,82x nog steeds een stuk lager. Alleen in West-Nederland is de marktliquiditeit 2,34x en daarmee op het niveau van 2007.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.