Ouders vinden financiële opvoeding lastig

0

Een goede basis voor inzicht in financiën begint thuis. Maar ouders hebben hier moeite mee, blijkt uit het Consumer Payment Report 2017 van Intrum Justitia. Een deel van hen (44%) vindt dat ook de school een grote verantwoordelijkheid heeft in de financiële opvoeding.

Een duidelijke meerderheid van de ouders (70%) vindt dat kinderen op school in het algemeen meer zouden moeten leren over huishoudconsumptie en financiën. Intrum Justitia heeft van 24.401 consumenten in 24 Europese landen data verzameld om inzicht in het dagelijks leven van Europese consumenten te krijgen. Aan het rapport voor Nederland hebben 1.014 consumenten meegedaan.

Op de pof

Social media speelt een grote rol in het aankoopgedrag van jongeren (18-24 jaar). 41% van hen ervaart druk door social media om meer te consumeren. Gemeten onder alle Nederlanders is dat percentage 23%. Op de pof leven blijkt vrij normaal te zijn onder jongeren. 20% geeft aan het oké te vinden om spullen op krediet te kopen. Ook vakanties worden op die manier betaald. Jongeren geven ook vaker dan gemiddeld aan dat ze hun financiën niet op orde hebben, 16% versus 12%. Een derde van de jongeren vindt dat ze niet genoeg geld hebben voor een waardig bestaan.

Sociale druk

Behalve social media zorgt ook de sociale druk  voor onverstandige aankopen. Dat beperkt zich niet tot de jongeren. 24% van de ouders geeft aan sociale druk te voelen om spullen voor hun kinderen te kopen die ze zich niet kunnen veroorloven. Het gaat dan vooral om spullen als schoenen, merkkleding, fietsen en mobiele telefoons.

Rick Terra, managing director bij Intrum Justitia en Lindorff Nederland: “Jongeren krijgen hierdoor het verkeerde voorbeeld vanuit huis mee. Als ouders onder druk aankopen doen en boven hun stand leven, zeggen ze eigenlijk dat dit oké is. Kinderen horen thuis de basis geleerd te krijgen over huishoudgeld. Zijn jongeren eenmaal gewend boven hun stand te leven en gevoelig voor sociale druk, ligt het gevaar van schulden om de hoek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.