Oude energielabel massaal aangevraagd

0

Door de komst van het duurdere, verplichte energielabel per 1 januari 2021 is er vorig jaar een run ontstaan op het oude label. Mede door oproepen van Vereniging Eigen Huis hebben maar liefst 700.000 huiseigenaren een energielabel aangevraagd, waarvan de piek in december op ruim 250.000 uitkwam.

Het aantal aanvragen in december staat volgens VEH gelijk aan het aantal labels dat normaliter per jaar wordt uitgegeven. Zestig procent van de woningen in Nederland heeft nu een definitief energielabel.

Toen halverwege 2020 duidelijk werd dat minister Ollongren het nieuwe energielabel per 1 januari 2021 wilde invoeren, is Vereniging Eigen Huis huiseigenaren actief gaan opgeroepen om nog voor het einde van het jaar online het vereenvoudigde energielabel aan te vragen. Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om een energielabel online aan te vragen. Nu moet er een erkend deskundige langskomen om het label vast te stellen.

Geen meerwaarde

De kosten voor het oude label lagen rond de tien euro, voor het nieuwe label moet tussen 190 en 300 euro worden betaald. VEH: “Het is door de markt zelf in te vullen. We zien het oplopen tot soms wel 300 euro per aanvraag. Dit is veel te hoog. Helemaal gezien het feit dat de concrete meerwaarde nog niet geheel duidelijk is. Daarom zal VEH blijven pleiten voor een betaalbaar energielabel met meerwaarde voor de huiseigenaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.