ORV-dekkingen stapelen in MoneyView-vergelijkers

0

Overlijdensrisicoverzekeringen worden steeds goedkoper. Onderzoek van MoneyView laat zien dat in 2021 de gemiddelde premie 3,7% lager ligt dan een jaar eerder. Tegelijkertijd maakt MoneyView bekend dat er een nieuwe versie van MoneyView AeQuote komt waarin het ‘stapelen van ORV-dekkingen’ mogelijk wordt gemaakt.

Gedurende heel het jaar zijn er 18 tariefswijzigingen geweest in 2021. In tien jaar tijd is de gemiddelde ORV-premie met 42% gedaald. Sinds 2002 is de ORV met een gelijkblijvende dekking maar liefst 62% in prijs gedaald, blijkt uit het Special Item Overlijdensrisicoverzekeringen van MoneyView.

Behalve op prijs concurreren verzekeraar ook op voorwaarden. Op één polis twee levens tegen verschillende bedragen verzekeren kan tegenwoordig bij driekwart van de aangeboden verzekeringen. In 2015 kon dat bij minder dan de helft van de polissen. Ook zijn er meerdere keuzemogelijkheden om wel of niet de reservewaarde uitgekeerd te krijgen als een verzekering voor de overeengekomen einddatum wordt stopgezet.

Dekking stapelen

Bij meerdere partijen is het mogelijk om binnen één polis meerdere dekkingen te ‘stapelen’ door bijvoorbeeld een annuïtair dalende en een gelijkblijvende dekking te combineren. Momenteel is dat bij 11 producten mogelijk, één minder dan een jaar geleden. Twee producten die vorig jaar het stapelen van dekkingen nog mogelijk maakten, zijn van de markt verdwenen. Het gaat om Onderlinge ’s-Gravenhage en TAF met de Personal ORV met Credit Life als risicodrager. In 2021 is Dazure er echter bijgekomen met de GoedIdee ORV.

Met de MoneyView-vergelijkers voor overlijdensrisicoverzekeringen kunnen alleen ‘enkele dekkingen’ worden doorgerekend. In het afgelopen jaar kreeg MoneyVIew echter regelmatig de vraag of het niet mogelijk kon worden gemaakt om dekkingen te ‘stapelen’. Daarom komt er een nieuwe versie van MoneyView AeQuote waarin het ‘stapelen van dekkingen’ mogelijk wordt gemaakt. Naar verwachting wordt de nieuwe versie van de vergelijkers aan het eind van het eerste kwartaal van 2022 geïntroduceerd.

MoneyView ProductRating

MoneyView heeft ook de jaarlijkse ProductRating Overlijdensrisicoverzekeringen vastgesteld. Voor de ProductRating Prijs zijn 41 producten met een gelijkblijvende dekking en 44 producten met een annuïtair dalende dekking onderzocht, waarbij 2.728 klantprofielen per dekking zijn doorgerekend en geanalyseerd. Voor de ProductRating Voorwaarden zijn in totaal 44 producten onderzocht op voorwaarden en mogelijkheden. Hiertoe zijn 41 criteria uit de MoneyView ProductManager geselecteerd.

Hera Life ontvangt vijf sterren voor de voorwaarden van de producten Scherp en Slim, Superscherp en Superscherp Hypotheek (alle drie met afkoopwaarde). De vijf sterren voor premiestelling bij een gelijkblijvende dekking zijn voor de Allianz ORV (vaste + eenjarige premie), Dazure voor de Allianz – GewoonIdee Hypotheek ORV en TAF voor de BNP Paribas Cardif / TAF Personal – Special ORV.

De vijf sterren voor premiestelling bij een annuïtair dalende dekking zijn voor de Allianz ORV (eenjarige premie), de Scildon Hypotheek ORV en TAF voor de BNP Paribas Cardif Special ORV.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.