Oranje Friese kleurt Aegon blauw

0

Een opmerkelijke troonswisseling in verzekeringsland. NN Group CEO Lard Friese volgt op 1 maart 2020 Alex Wynaendts op als CEO bij Aegon. Friese legt per direct zijn functies binnen NN Group neer. David Knibbe, CEO van Nationale-Nederlanden, wordt per 1 oktober 2019 de nieuwe CEO van NN Group.

Voor de benoeming van Knibbe (rechts op foto) is goedkeuring nodig van De Nederlandsche Bank (DNB). Ook Friese begon zijn carrière bij NN Group in 2008 als CEO van Nationale-Nederlanden. In 2011 trad hij toe tot de Raad van Bestuur van ING Insurance waar hij verantwoordelijk was voor de Europese en Aziatische verzekeringsbedrijven van ING. In 2014 volgde de benoeming als CEO van NN Group. Onder zijn leiding vond de splitsing plaats van de bancaire- en verzekeringsactiviteiten van ING Group en de beursgang van NN Group. Maar ook de overname van Delta Lloyd en de aangekondigde overname van het schadebedrijf van VIVAT. Friese (links op foto) was eerder ook al werkzaam bij Aegon, tussen 1993 en 2003

David Knibbe

David Knibbe begon zijn loopbaan bij de vermogensbeheertak van ING Group in 1997. Daarna werd hij verantwoordelijk voor de internationale verzekeringsbedrijven van ING. In 2014 volgde de benoeming tot lid van de Management Board van NN Group. David Cole, voorzitter van de Raad van Commissarissen van NN Group, noemt Knibbe een uitstekende opvolger met de juiste leiderschapskwaliteiten om NN Group te leiden. “Hij heeft diverse senior managementposities bekleed binnen NN, en heeft diepgaande kennis en ervaring van onze business, van de sector en de markten waarin NN actief is. Hij heeft de integratie van Delta Lloyd op een succesvolle manier geleid en is een dynamische, klantgerichte en waarden-gedreven leider. Zijn visie en bewezen prestaties zullen sterk bijdragen aan de toekomst van NN Group.”

De afgelopen jaren speelde Knibbe eveneens een belangrijke rol bij de overname van Delta Lloyd en de voorgenomen overname van het schadebedrijf van VIVAT . Over de opvolging van Knibbe als CEO Nationale-Nederlanden is nog niets naar buiten gebracht.

Aegon

Alex Wynaendts trad in 1997 in dienst bij Aegon en werd in 2003 benoemd tot lid van de Raad van Bestuur van de onderneming. Hij werd Chief Operating Officer in april 2007 en een jaar later volgde de benoeming tot CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Aegon.

Wynaendts zal vanaf maart nauw samenwerken met zijn opvolger om te zorgen voor een goede overgang van leiderschap. Hij blijft tot 30 september 2020 voor Aegon beschikbaar als adviseur van het bedrijf.

Aandeelhouders

De Aegon aandeelhouders gaven op 17 mei nog hun goedkeuring voor de herbenoeming van Wynaendts voor een nieuwe termijn van vier jaar, tot de aandeelhoudersvergadering (AVA) in 2023. In november vorig jaar is Aegon al een opvolgingsproces gestart, waar ook Wynaendts actief bij betrokken is geweest. Friese volgt Wynaendts officieel op tijdens de AVA die op 15 mei 2020 zal worden gehouden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.