Orange Credit lanceert woonboothypotheek

0

“De woningnood is hoog, dus moet je openstaan voor alternatieven. En wonen op het water is zo’n alternatief. Want hier vind je nog de ruimte die op de vaste wal steeds schaarser en onbereikbaarder wordt”, zegt Jeroen Walhout, een van de initiatiefnemers van de Orange Credit Woonboothypotheek. “Met deze hypotheek krijgt wonen op het water eindelijk het zo gewenste stevige financiële fundament.”

Walhout: “Tot nu toe was de financiering van een woonboot of watervilla nogal lastig. En was er in Nederland slechts één aanbieder van een woonboothypotheek. En dat was dan ook nog eens een afgeleide van een woninghypotheek met nogal wat beperkende voorwaarden. Orange Credit is de eerste echte speciale hypotheek voor woonbootbezitters en zij die overwegen het te willen worden. Waardoor wonen op het water bereikbaarder wordt dan ooit.”

Verschillende hypotheekvormen

De Orange Credit Woonboothypotheek hanteert voorwaarden die volgens Walhout eigenlijk maar weinig onderdoen voor een doorsnee woninghypotheek. “Zo kan met de woonboothypotheek 90% of meer van de marktwaarde van de woonboot worden gefinancierd, is er een looptijd tot 30 jaar mogelijk voor zowel de boot als de ligplaats en worden scherpe rentetarieven gehanteerd. En net als bij een woninghypotheek kan de woonboothypotheek op diverse manieren worden afgelost met een keuze uit een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek, of een aflossingsvrije hypotheek. Waarbij de keuze afhangt van de persoonlijke situatie, wensen en toekomstplannen.”

Gespecialiseerde adviseurs en taxateurs

Voor een goed en gedegen hypotheekadvies werkt Orange Credit landelijk samen met een geselecteerde groep financieel adviseurs, gespecialiseerd in woonboten en watervilla’s. Daarnaast wordt samengewerkt met de Financiële Makelaar, een overkoepelend orgaan waar zelfstandige adviseurs een beroep op kunnen doen. Omdat een woonboot of watervilla geen doorsnee woonproduct is wordt verder samengewerkt met gespecialiseerde taxateurs die thuis zijn op het water.

Duurzaamheid wordt beloond

Walhout: “Orange Credit zet zich graag in voor een duurzame toekomst en beloont dat ook. Wie energiebesparende maatregelen treft voor zijn of haar woonboot of watervilla, kan rekenen op 6% meer financiering. Dat wil zeggen 96% van de marktwaarde in plaats van de gebruikelijke 90%. Verduurzaming is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Zo belonen we nieuwbouw woonboten met een extra rentekorting. Want wie een nieuwe woonboot laat bouwen, moet voldoen aan de laatste wet- en regelgeving. En dat betekent dan automatisch ook dat die nieuwe woonboot duurzaam moet zijn.”

Obstakels en uitdagingen

“Dat er nu eindelijk een speciale woonboothypotheek op de markt komt mag bijzonder heten in een land met zo veel water”, zegt Walhout. “En nog zo veel ruimte om te wonen op het water. Ruimte die op de vaste wal steeds schaarser en duurder wordt door de immer stijgende grondprijzen. Waarbij toenemende wet- en regelgeving en stroperige vergunningentrajecten het de woonconsument steeds lastiger maken. Er zijn obstakels bij een woonboothypotheek. In de eerste plaats zijn er uitdagingen aan de fundingkant. Buitenlandse investeerders vinden het al raar dat wij onder zeeniveau wonen, laat staan dat je geld gaat steken in een product waarmee je wonen op het water financiert. Daarnaast heeft een woonboot meer onderhoud nodig, zeker als het gaat om een stalen woonboot, die zo om de zes, zeven jaar het water uit moet. Ook wordt de waarde van een woonboot in veel gevallen grotendeels bepaald door de plek waar de woonboot ligt. Bijvoorbeeld in een stad als Amsterdam, waar de ligplaats vaak vele malen meer waard is dan de woonboot zelf. Die ligplaats wordt dan ook nog eens niet gekocht, maar gehuurd. Dus je financiert als hypotheekverstrekker daarmee gebruiksrecht. Nou vinden wij dat weinig anders dan het financieren van een woning met erfpacht, zoals dat in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook heel veel voorkomt. Dus dat is voor ons geen probleem.”

Wetgeving

Walhout: “Een ander aspect dat meespeelt zijn recente aanpassingen in de wetgeving, waardoor de rechtspositie van een huurder van een ligplaats sterk verbeterd is ten aanzien van opzegging of de overdraagbaarheid van de huurovereenkomst. Door deze wetswijziging is er meer zekerheid gekomen voor de woonbooteigenaar en heeft de financiering een steviger fundament gekregen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.