Opwaartse trend in huizenprijzen en overbieden hervat

0

Na een jaar van dalende huizenprijzen ziet Ortec Finance nu een omslag in de Nederlandse woningmarkt. In de meerderheid van de gemeenten stijgen de prijzen opnieuw, en overbiedingen zijn weer aan de orde van de dag.

De daling van huizenprijzen lijkt tot stilstand te komen na het dieptepunt in mei. Hoewel er nog steeds een jaarlijkse daling van 3,6% is, herstellen de prijzen gestaag en benaderen ze het niveau van begin 2023. “Dit is opvallend gezien de stijgende hypotheekrente en bijbehorende maandlasten. De blijvende schaarste blijft echter een drijvende kracht achter de prijsstijgingen”, schrijven de onderzoekers in hun Woningmarkt Maandalert.

Overbieden

Ortecz: “Sinds 2015 werd er voor alle woningtypen steeds minder onder de vraagprijs geboden, en in december 2021 bereikten de overbiedingen hun hoogtepunt. Maar deze trend was even volledig omgekeerd. Afgelopen februari werd er zelfs gemiddeld niet meer overboden op geen enkel woningtype. Echter, deze omslag lijkt nu weer verleden tijd te zijn, aangezien de mediane transactieprijzen momenteel iets boven de vraagprijzen liggen voor rijwoningen en appartementen. Hoewel het aantal transacties in september licht is afgenomen ten opzichte van vorig jaar, zien we een stijging in vergelijking met de voorgaande maand, wat consistent is met voorgaande jaren.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.