‘Opvallend veel faillissementen in Nederland’

0

Stijgen de faillissementen wereldwijd dit jaar met +10% en volgend jaar met +14%, in Nederland is de toename fors sterker: +24% dit jaar en +39% volgend jaar. Daarmee is Nederland het slechtst scorende land in de eurozone. Dat blijkt uit het Global Insolvency Report van kredietverzekeraar Allianz Trade.

Dankzij de helpende hand van de overheden noteerden de faillissementen vorig jaar wereldwijd nog een laagterecord. Nu stijgen de faillissementen weliswaar, maar in veel landen is de toename beperkt dankzij nieuwe, gerichte steunmaatregelen van de overheid. Dat geldt vooral voor Europa. De normalisering van het aantal faillissementen wordt hierdoor vertraagd.

Veel negatieve factoren

Johan Geeroms (foto), Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade noemt de toename logisch. “Het internationale bedrijfsleven kampt met zo veel negatieve factoren. Bijna te veel om op te noemen: aanhoudende logistieke problemen, tekorten aan basismaterialen en grondstoffen, stijgende inkoopprijzen, oplopende energieprijzen, personeelstekorten en oplopende financieringskosten. Zonder overheidssteun gaan zwakke broeders het niet redden.”

Wanbetaling

Volgens Geeroms komt ook wanbetaling in toenemende mate om de hoek kijken. “Bedrijven die niet gezond zijn en nu hun eigen broek moeten op zien te houden, komen er niet uit. De laatste wanhoopspoging is dan dat je je rekeningen niet meer betaalt. De sanering begint los te komen. Overheden proberen het te temperen maar op de lange duur is dat niet houdbaar en niet gezond. Teveel ongezonde bedrijven worden in leven gehouden.”

Export- en doorvoerland

Dat de toename van de faillissementen in Nederland procentueel het hoogst uitvalt (dit jaar en volgend jaar), komt volgens Geeroms vooral door de gevoeligheid van onze economie voor internationale ontwikkelingen. “Als export- en ook doorvoerland worden we standaard extra hard geraakt door de wereldwijde onrust zoals nu de verstoring van transport en logistiek. Verder is de steun die de Nederlands bedrijven krijgen van de overheid relatief beperkt in vergelijking met andere landen.”

Pre-pandemie niveau

Na twee jaar van daling zal het aantal faillissementen in de meeste landen dit jaar uitkomen op het pre-pandemie niveau. Terwijl staatssteun het aantal insolventies in Frankrijk (32.510 gevallen) en Duitsland (14.600) kunstmatig laag zal houden, verwacht Allianz Trade dat het VK nog dit jaar met een scherpe stijging te maken krijgt (+37%). Voor Afrika en Centraal- en Oost-Europa verwacht de kredietverzekeraar recordhoogtes aan faillissementen. Bedrijven in de VS (15.500 gevallen in 2022) zouden moeten profiteren van de buffers die zijn opgebouwd en het Pay check Protection Program.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.