Optimalisatie hypotheekketen heeft inhaalslag nodig

0

Door de markthectiek zijn veel hypotheekverstrekkers minder toegekomen aan procesoptimalisatie. Producten ‘op het schap’ bij het intermediair sluiten hierdoor niet altijd meer aan op de actuele voorwaarden en acceptatiecriteria, schrijven Arjen de Bake & Raymond Bloot van Davinci.

Hierdoor ontstaat onnodige uitval in de hypotheekketen, met als gevolg dat consumenten die een huis willen kopen vaak langer op uitsluitsel moeten wachten over hun hypotheek. “Er is nog steeds onnodig veel papierwerk en de systemen van intermediairs en hypotheekverstrekkers zijn weinig flexibel en niet op elkaar afgestemd: verwacht je gegevens binnen te krijgen, maar worden die niet uitgevraagd dan kan een hypotheekaanvraag niet worden beoordeeld en ben je weer terug bij af. Dat geeft niet alleen ergernis bij consumenten, maar ook bij intermediairs die hun klanten van de best mogelijke service willen voorzien.”

Niet uitvragen om het uitvragen

Er zijn volgens De Bake en Bloot de nodige quick wins om het proces van de hypotheekverstrekking sneller, beter en makkelijker te maken. “Kijk kritisch naar de informatie die nu gevraagd wordt voor de beoordeling van een hypotheek. Nog vaak is het credo ‘beter teveel uitvragen bij de aanvraag dan te weinig’. Een andere quick win is het borgen van de woonketen door het aanstellen van een ketenregisseur. Iemand die de woonketen – van makelaar tot en met de notaris – inhoudelijk, functioneel en technisch kan overzien. Tot slot is het advies productvoorwaarden en acceptatiecriteria met alle betrokken ketenpartners periodiek, maar in ieder geval bij wijzigingen, goed af te stemmen én de keten te testen. Dit levert uiteindelijk eenduidigheid, efficiency en sneller zekerheid voor de consument op.”

Lees hier het hele artikel Arjen de Bake & Raymond Bloot

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.