‘Oppassen voor stapeling van verduurzamingsmaatregelen’

0

‘Pas op voor een onoverzichtelijke stapeling aan maatregelen voor woningen en huiseigenaren’, waarschuwt Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van de extra verduurzamingsmaatregelen die de Europese Commissie gisteren presenteerde in het ‘Fit for 55’-pakket.

In dit pakket zitten ruim tien extra regelingen die ervoor moeten zorgen dat de uitstoot van CO2 in Europa in 2030 met 55% is gedaald ten opzichte van 1990. “Deze nieuwe maatregelen moeten niet klakkeloos bovenop bestaande nationale regels worden gestapeld, zoals het Klimaatakkoord. Een nieuw kabinet moet hierin stevig de regie nemen”, vindt VEH.

“Het omvangrijke en ambitieuze pakket van de Europese Commissie is breed en raakt ook woningen en de woonomgeving. De voorstellen zullen grote impact hebben op de huiseigenaren. Er wordt een CO2-heffing op brandstoffen voorgesteld, waardoor de rekening voor de verwarming van woningen flink zal gaan stijgen. Ook zijn er plannen dat huishoudens veel meer duurzame energie gaan opwekken, bijvoorbeeld zonnepanelen, zonnecollectoren of een warmtepomp verplicht te maken.”

Meer verplichtingen

Cindy Kremer, directeur van vereniging Eigen Huis. “Wij ondersteunen de klimaatdoelen, maar om deze te halen zullen huiseigenaren veel meer moeten worden betrokken bij het klimaatbeleid en bij een evenwichtige verdeling van de lasten tussen burgers en bedrijven. Zonder deze betrokkenheid zal er geen succesvolle energietransitie plaatsvinden.”

Later dit jaar zal de Europese Commissie via een herziening van de Richtlijn voor Energieprestaties van Gebouwen (EPBD) ook voorstellen om bestaande gebouwen verplicht stapsgewijs energiezuiniger te maken. Ook op die EU-verplichting zit VEH niet te wachten.

VEH vreest EU-verplichting woningverduurzaming

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.