Opnieuw minder overstappers

0

Op basis van voorlopige cijfers is dit jaar 6,1% van alle zorgverzekerden overgestapt. Dat zijn 1,04 miljoen verzekerden. In 2016 was het definitieve overstappercentage 6,3% en in 2015 was dit 6,8%. Het definitieve overstappercentage 2017 wordt in februari bekendgemaakt.

Het percentage overstappers lijkt daarmee dus wat lager uit te vallen ten opzichte van vorig jaar, toen ook al sprake was van een daling. Verzekerden konden tot 1 januari 2017 hun zorgverzekering opzeggen. Tot uiterlijk 1 februari 2017 hebben zij dan de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Toch hebben verreweg de meeste overstappers al een nieuwe zorgverzekering afgesloten. In april verschijnt de Zorgthermometer Verzekerden in beeld 2017. Hierin geeft Vektis een uitgebreide analyse van de overstapcijfers.

Solidariteit onder druk

André Rouvoet, voorzitter Zorgverzekeraars Nederland, presenteerde het voorlopige overstappercentage in zijn nieuwjaarstoespraak.

In dit verkiezingsjaar riep hij de politieke partijen op oog te hebben voor de ‘echte’ problemen in de zorg. Als grootste uitdaging noemde hij de beheersbaarheid van de kosten: “Als we er met elkaar niet in slagen de kostenstijging te beperken, zet dat de solidariteit onder druk. En dat blijft toch het grootste goed van ons zorgstelsel: dat iedereen, ongeacht inkomen, leeftijd of gezondheidssituatie voor dezelfde premie aanspraak heeft op een breed basispakket”.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.