Opnieuw laagterecord voor de hypotheekrente

0

De hypotheekrentes hebben opnieuw een laagterecord bereikt. In de laatste drie weken hebben bijna alle actieve geldverstrekkers hun rentetarieven verlaagd, schrijft De Hypotheekshop. Daaronder alle grote hypotheekaanbieders. De enige uitzondering daarop vormt vooralsnog de ING Bank. In de meeste gevallen gaat het nog altijd om beperkte aanpassingen.

“Sommige aanbieders hebben eerder een ronde overgeslagen”, aldus de hypotheekketen, “en hebben daarom recent wat meer verlaagd: bijvoorbeeld Syntrus en Triodos met 0,10% tot 0,15%.

Bijzondere situaties

De Hypotheekshop: “Door het steeds kleiner wordende verschil tussen de korte en lange rentes ontstaan bijzondere situaties: bij NIBC en Lot zijn de 5-jaarstarieven zonder NHG momenteel duurder dan die van 10 jaar vast. Normaal gesproken zijn de rentepercentages van langere renteperioden juist altijd wat hoger vanwege de extra rentezekerheid en de hogere kosten daarvan voor geldverstrekkers.”

Verlagingen

“Alle verlagingen tezamen zorgen voor de vijfde opeenvolgende week voor een nieuw laagterecord. Dat komt uit op 1,43% en is gebaseerd op het totaalgemiddelde van de acht vaste hypotheekrentes (5, 10, 20 en 30 jaar vast; met en zonder NHG) die wij wekelijks meten”, schrijft de hypotheekketen. Sinds 2017 daalt dit totaalgemiddelde jaarlijks met gemiddeld 0,30%.

NHG

“Het percentage ‘nieuwe hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie’ is een van de parameters die de situatie op de woningmarkt het best weergeeft”, volgens De Hypotheekshop. “Dit percentage bedroeg ooit ruim 70%, maar was vorige week nog maar 20%. Van de starters koopt in het lopende 3e kwartaal 41% in het NHG-segment. Onder doorstromers (11%) en oversluiters (18%) ligt het aandeel NHG-hypotheken lager. Ondanks de jaarlijkse verhoging van de maximale koopsom voor NHG, zakt dit percentage dus elk jaar verder door het steeds krapper wordende woningaanbod in de prijsklasse tot 400.000 euro.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.