Opnieuw krimp intermediaire markt

0

In 2017 is het aantal starters op de intermediaire adviesmarkt toegenomen. Het aantal adviseur dat stopt is in vergelijking met 2016 afgenomen. Ondanks deze positieve wending is er per saldo toch nog steeds sprake vaneen daling. Bestaande kantoren worden door fusies en overnames steeds groter.

Dat blijkt uit de Marktflitsen intermediaire adviesmarkt van het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RIFD). Het aantal kantoren dat actief is op de intermediaire markt krimpt nog steeds. In 2017 met ruim 2% (was 4% in 2016). Het aantal kantoren neemt wel sterker af dan het aantal vestigingen. Dit betekent volgens het RIFD dat de bestaande kantoren steeds groter worden. Het aantal concerns, intermediairs met aangesloten instellingen, is licht afgenomen van 454 naar 443.

Sterkere liquiditeit

Het RIFD keek ook naar de financiële gezondheid van de kantoren. Bij 16% van het intermediair is sprake van een verhoogd risico (was 19,3%). Door een algehele sterkere liquiditeitspositie wordt er financieel gezien wel minder op verzekeraars geleund. Bij de volmachtkantoren ligt dat anders. Het RIFD concludeert dat 30% van die kantoren niet voldoet aan de minimum eisen van de VSV (voorbeeld samenwerkingsovereenkomst volmacht) op het gebied van solvabiliteit en liquiditeit. “Bij deze gevolmachtigden mogen verzekeraars cijfers opvragen uit de groep. Maar overall gaat het in lijn met de gehele sector ook bij deze bedrijven beter.”

Volmachten

Het aantal gevolmachtigden is met een kleine 4% (was 10% in 2016) afgenomen. Er werden een achttal minder volmachten door verzekeraars afgegeven. RIFD: “De volmachtmarkt lijkt zich qua aantallen te stabiliseren. Vooral het wegvallen van Aegon en Dela als volmachtgever zat in de cijfers 2016. Van de startende kantoren profileert 75% zich als een gespecialiseerd kantoor. Ook in 2017 zijn er weer veel hypotheekadviseurs gestart. Opvallend is dat ook veel kantoren zich als schadekantoor of financial planner positioneren.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.