Opnieuw fors meer oversluiters in april

0

Ook in april is het aantal hypotheekaanvragen onverminderd hoog, blijkt uit cijfers van HDN. Ondanks de Paasdagen kwamen er vorige maand circa 54.000 aanvragen binnen. In vergelijking met het gemiddelde aantal aanvragen in april over de afgelopen vier jaar, ligt dat aantal ongeveer 75% hoger.

De maand maart – waarin de verregaande coronamaatregelen werden afgekondigd – liet in vergelijking met de afgelopen vier jaar een recordhoogte zien van 59.357 aanvragen. Maar 54.000 is nog steeds heel fors, zegt HDN in een toelichting.

Weer meer oversluiters

In maart kwam 24,9% van de aanvragen voor rekening van oversluiters en in april is dit aandeel verder gestegen naar bijna 29,2%. Dit betekent bijna een verdubbeling van het aandeel oversluiters ten opzichte van april 2019 (15,2%). De HDN cijfers laten daarbij zien dat ook het aantal kopers dat een hypotheek aanvraagt in april hoger is dan voor de coronacrisis. Al tempert de stijging onder alle type kopers licht. De tempering is volgens HDN het sterkst onder mensen die een bestaande woning kopen die aanzienlijk duurder is dan hun huidige woning (ook wel de Opstromer genoemd).

HDN registreert circa 82% van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.