Opnieuw deuk in consumentenvertrouwen

0

De stemming onder consumenten is in maart 2022 verslechterd, meldt het CBS. Met -39 lag het consumentenvertrouwen in maart ruim onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Alleen in februari en maart 2013 lag het vertrouwen lager.

Consumenten waren in maart 2022 vooral somberder over de komende twaalf maanden. Over de economie in de afgelopen twaalf maanden waren zij ongeveer even pessimistisch. In het consumentenvertrouwen van maart speelt voor het eerst ook de oorlog in Oekraïne mee. De deelindicator economisch klimaat ging van -46 naar -58.

Het consumentenvertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41). Het consumentenvertrouwen is een belangrijke indicator voor de woningmarkt.

Koopbereidheid fors afgenomen

De koopbereidheid kwam in maart uit op -26, tegen -20 in februari, dat is het laagste niveau in 8,5 jaar. Consumenten waren vooral negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden. Ook over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden waren zij wat negatiever. Verder vonden consumenten in maart de tijd minder gunstig voor het doen van grote aankopen dan in februari.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.