Op welk punt stopt de huizenkoper?

0

“Kopers gaan steeds verder om een woning te kunnen kopen. De grens wordt verder verlegd en het einde lijkt zoek”, tot die conclusie komt de NVM in een terugblik op Q2 2021. Inmiddels gaat al 78% van de woningen boven de vraagprijs weg. Deze kopers boden gemiddeld 8,2% boven de vraagprijs.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg in Q2 2021 naar 410.000 euro. Dit is een stijging ten opzichte van Q2 2020 van bijna 20% en daarmee de grootste stijging sinds 1995 toen de NVM met de meting is gestart. Door het lagere aanbod zijn circa 12% minder bestaande koopwoningen verkocht dan in Q2 2020. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt daarmee uit op een gemiddelde van 1,4 terwijl deze een jaar geleden nog 2,6 was. Een koper kan dus uit minder dan twee huizen kiezen en voor een gemiddeld rijtjeshuis is die krapte-indicator slechts 1,0.

Prijsstijgingen tot 30%

In vergelijking met Q2 2020 noteert een deel van Noord-Nederland sterk gestegen verkoopprijzen tot 30%, bijvoorbeeld in de regio’s Stad Groningen, Oost-Friesland en de kop van Overijssel. NVM: “Nooit eerder werd, als gevolg van de coronabeperkingen de waarde van woongenot voor het welzijn van onze samenleving zo nadrukkelijk zichtbaar als nu. Dat uit zich in de stijgende belangstelling voor het landelijke gebied en de toegenomen mobiliteit in de totale woonmarkt.”

In Den Haag, Rotterdam en Utrecht stegen de prijzen in Q2 2021 met ruim 20% in vergelijking met een jaar eerder. De prijsontwikkeling in de regio Amsterdam is met +14% duidelijk beter ten opzichte van 2020. Ook het aantal verkopen in de regio Amsterdam is met 14% gestegen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.