‘Ook toezicht gewenst bij beheer hypotheek’

0

De Hypotheekshop vindt het opmerkelijk dat er vanuit overheid en toezichthouder strenge eisen gelden bij het afsluiten van een hypotheek, maar dat deze niet gelden bij het onderhoud daarvan. Dat concludeert de hypotheekketen naar aanleiding van berichtgeving van de NVB dat het aantal Nederlanders dat door een aflossingsvrije hypotheek mogelijk in de financiële problemen komt, kleiner is dan eerder werd gedacht.

De NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) deed onderzoek bij 60.000 klanten die door hun hypotheek een hoog risico op financiële problemen zouden kunnen lopen. Op basis van de actuele woningwaarde- en (pensioen)inkomensgegevens blijkt dat een groot deel van hen niet in de problemen komt, wanneer zij de hypotheek aan het eind van de termijn moeten aflossen of wanneer ze hun hypotheek willen verlengen. Naast ontwikkelingen in de huizenprijzen en het inkomen, hebben veel huiseigenaren de laatste jaren hun hypotheek aangepast (bijvoorbeeld door verhuizing of oversluiten) en voldoen hierdoor veelal al aan de striktere eisen die gelden voor de hoogte van een aflossingsvrij deel, zoals die sinds augustus 2011 gelden.

Maatregelen

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 6.000 huiseigenaren hebben na contact met een van de grootbanken maatregelen genomen. Vaak kiezen consumenten voor extra aflossen of omzetting naar annuïteiten. Navraag bij de NVB door De Hypotheekshop wijst uit dat daarbij niet of nauwelijks advies werd ingewonnen. “De vraag is echter of er dan ook wordt stilgestaan bij andere (wellicht betere) opties als rentemiddeling, zelf sparen, oversluiten of een extra storting in een spaarhypotheek. Is er sprake van een beleggingspolis, kan de rente omlaag door de gestegen huizenprijzen, komt er een renteverlenging aan die kansen biedt? Mogelijk is het eerst aflossen van duur krediet verstandiger. En blijft er na aflossen voldoende buffer over voor onverwachte uitgaven? Sluit extra aflossen aan bij de toekomstplannen?”, schrijft de hypotheekketen in zijn wekelijkse nieuwsbrief .

Opmerkelijk

“Het is opmerkelijk dat er vanuit overheid en toezichthouder strenge eisen gelden bij het afsluiten van een hypotheek – adviseurs moeten de financiële situatie van de klant uitgebreid in beeld brengen en consumenten moeten een kennis- en ervaringstoets maken als ze afzien van advies – maar dat deze niet gelden bij het onderhoud daarvan. Terwijl consumenten juist ook in het beheer gebaat zijn bij niet-gebonden financieel advies”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.