Ook Rabobank ziet bodem in woningmarkt

0

Economen van de Rabobank verwachten dat een bodem voor de Nederlandse woningmarkt in zicht is. Volgend jaar zouden de huizenprijzen al kunnen gaan stabiliseren. Dit meldt de Rabobank woensdag in een kwartaalbericht.

In april sprak scheidend CPB-directeur Coen Teulings al de verwachting uit dat de huizenprijzen volgend jaar of het jaar daarna gaan stijgen. Volgens Teulings is er onderliggend in de Nederlandse markt nog steeds een tekort aan woningen. De Rabobank ziet vooral een verbetering doordat de daling van de woningverkopen vrijwel tot stilstand is gekomen en ook het tempo van de prijsdalingen is afgezwakt.

In februari en maart namen de verkoopprijzen toe met respectievelijk 1,2 en 0,1 procent, volgens cijfers van het CBS. Daarentegen daalden de prijzen wel weer met 1,4 procent in april.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) voorspelde in april al dat de huizenmarkt volgend jaar waarschijnlijk zal stabiliseren, onder meer doordat koopwoningen steeds korter te koop staan. De NVM rekent voor dit jaar nog wel op een gemiddelde prijsdaling van 5 tot 7 procent.

De Rabo-analisten stellen dat koopwoningen, gecorrigeerd voor inflatie, gemiddeld 30 procent goedkoper zijn geworden sinds het begin van de crisis. Starters op de woningmarkt zouden nu ‘meer woning’ kunnen kopen dan voor 2008. Er zijn wel risico’s voor een eventueel herstel, zo benadrukt de Rabobank. De economie blijft voortkwakkelen en de oplopende werkloosheid is ook niet goed voor de woningmarkt.

De woningprijzen zijn sinds 2008 met bijna 20 procent gedaald. Daarbij is de ‘bodem’ al vaker voorspeld; in 2009 sprak Rabobank de verwachting uit de prijzen het jaar daarop zouden stabiliseren, tot een prijsdaling van 1 procent. ING voorspelde in 2010 dat de prijzen vanaf halverwege 2011 niet meer zouden dalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.