Ook kleine ondernemers investeren weer

0

Na de grote en middelgrote bedrijven beginnen kleine ondernemers nu ook weer te investeren. Dat blijkt uit de ING Investeringsbarometer.

Deze graadmeter voor de investeringsbereidheid onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (exclusief zzp’ers) staat in het derde kwartaal van 2016 op 6%. Daaruit blijkt volgens het ING Economisch Bureau dat er in het mkb weer ruimte is voor investeringen. De sprong die de investeringsbereidheid maakt, komt vooral doordat kleinere ondernemers (tot 50 werknemers) weer gaan investeren. In het midden- en grootbedrijf was in het vierde kwartaal van 2015 al een sterke verbetering in de investeringsbereidheid te zien.

Het is niet zo gek dat het kleinbedrijf pas drie kwartalen later volgt. Veel van deze bedrijven zijn toeleverancier aan middelgrote en grote bedrijven. Het moet eerst beter gaan met die bedrijven voor het doorsijpelt naar het kleinbedrijf.

Uitbreidingsinvesteringen

Het mkb zet de komende twaalf maanden vooral in op groei. Ten opzichte van een jaar geleden zijn meer ondernemers van plan uitbreidingsinvesteringen te doen, zoals sales- en marketingactiviteiten, voorraden en machines. Eerder ging het vooral om vervangingsinvesteringen, zoals computers en software.

De bereidheid tot investeren is het grootst in de bouw, industrie en groothandel. In de detailhandel en horeca zijn de meeste ondernemers nog druk bezig op te krabbelen en denken ze nog niet aan investeren.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.