Ook grote namen kunnen omvallen

0

“Het is belangrijk dat ondernemers, ook in landen als Nederland en Duitsland, ervan doordrongen zijn dat de allergrootste bedrijven om kunnen vallen. Ze wanen zich ten onrechte veilig als ze zakendoen met grote namen”, waarschuwt Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland.

Grote bedrijven die omvallen: afgelopen kwartaal verdubbelde het aantal in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019. De grafiek van grote faillissementen laat sinds 2017 een stijgende lijn zien en deze trend zet wereldwijd versneld door, blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes. “Een zorgwekkende ontwikkeling. Omdat grote concerns doorgaans een flink netwerk aan leveranciers meesleuren in hun val. En ook omdat het gemiddelde bedrag dat met de grote faillissementen gemoeid is, steeds hoger uitvalt”, zegt Geeroms (foto).

Financieel aan het infuus

Volgens hem is er een uitdijend proces van zombificatie gaande: “Steeds meer bedrijven kunnen hun eigen broek niet meer ophouden. Aan de buitenkant zie je er niks van, maar financieel liggen ze aan het infuus. Als overheden de steunmaatregelen gaan terugschroeven, centrale banken de verruiming inperken en de werkloosheid sterk oploopt, dan verwacht ik een ingrijpende shake out van zwakke broeders.” Kwetsbare sectoren zijn volgens Euler Hermes transport, retail, automotive, bouw, entertainment, horeca en zakelijke dienstverlening.

Corona en meer

Corona is niet de enige schuldige, zegt Geeroms. “Onderliggend is er vaak meer aan de hand. Dat kan een breed scala aan knelpunten zijn: van schuldenlast en overcapaciteit tot digitale disruptie en cyclische blootstelling, van gebrek aan productontwikkeling tot het zoeken van nieuwe markten. Corona verergert de problemen. Daar bovenop speelt ook nog eens de Brexit, toenemend protectionisme en de handelsoorlog tussen China en de VS. Genoeg redenen voor ondernemers om behoedzaam te zijn.”

West-Europa voorop

Wereldwijd gingen er in het tweede kwartaal bijna 150 grote bedrijven met een omzet hoger dan 50 miljoen euro failliet. Het gaat hier volgens het onderzoek van Euler Hermes om een stijging van +70 bedrijven in vergelijking met Q1 2020 (+ 91%) en +73 in vergelijking met Q2 2019 (+99 %). De cumulatieve omzet van insolvente grote bedrijven steeg tot 106,9 miljard euro. Dat is +155% in vergelijking met Q1 2020 en +138% in vergelijking met Q2 2019.

West-Europa laat de grootste stijging zien, licht Geeroms toe. “Het is belangrijk dat ondernemers, ook in landen als Nederland en Duitsland, ervan doordrongen zijn dat de allergrootste bedrijven om kunnen vallen. Ze wanen zich ten onrechte veilig als ze zakendoen met grote namen. Veel grote bedrijven houden zich staande dankzij gratis geld. In de vorm van overheidssteun of gratis leningen. Maar dat houdt een keer op.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.