Ook deelnemer moet pensioenstelsel snappen

0

Een pensioencontract zonder rekenrente als mogelijke oplossing voor een robuuster syteem, Aon maakt zich zorgen of een dergelijk contract wel voldoende begrepen wordt door de deelnemers. “Het contract waar nu aan gedacht wordt, kent allerlei verdeelregels die het niet eenvoudiger maken.”

Dat zegt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. Dat de feitelijke invoering van een nieuw pensioenstelsel opschuift naar 2027, heeft volgens hem tot gevolg dat de pensioenfondsen nog vijf jaar langer moeten aanmodderen in het huidige systeem.

Driessen: “Wij vinden 2027 wel ver weg. Het is de bedoeling dat dan in één keer, via een ‘big bang’, alle pensioencontracten omgezet worden naar het nieuwe contract. De jaren daarvoor zijn dan nodig om wetgeving uit te werken en overgangsproblematiek op te lossen. Het is de vraag hoe de komende jaren dan met mogelijke kortingen wordt omgegaan. Als het inderdaad nog vijf jaar langer gaat duren, legt het niet doorvoeren van kortingen extra druk op de jongere generatie. Ook kan het eventueel niet doorvoeren van kortingen druk leggen op de transitie naar het nieuwe systeem. Er zijn dan minder buffers beschikbaar om de transitie te financieren.”

Contract zonder rente

De mogelijke oplossing van een pensioencontract zonder rekenrente, baart Driessen zorgen. Als er geen rekenrente meer is, is het ook niet nodig om per dag stil te staan bij de dekkingsgraad van pensioenfondsen. Driessen: “Het contract waar nu aan gedacht wordt, kent allerlei verdeelregels die het niet eenvoudiger maken. Wij maken ons zorgen of een dergelijk contract voldoende begrepen wordt door de deelnemers. Ook in een contract zonder rente komt de huidige economische situatie tot uitdrukking. Gepensioneerden zullen in een contract zonder rente de economische schokken direct in hun portemonnee voelen. Mocht er voor een dergelijk contract gekozen worden, is het van groot belang hierover helder te communiceren.”

Weinig zon voor pensioenfondsen

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei opgelopen van 90% naar 92%. De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, daalde naar 98%. Daarmee zijn de fondsen nog niet uit gevarenzone.

De beleidsdekkingsgraad ligt met 98% onder het aangepaste tijdelijke wettelijk vereiste minimum van 100%. Op basis van de huidige regels zou dat bij onveranderde omstandigheden kortingen voor eind 2020 betekenen. Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. “Na de daling in april krabbelde de rente wat op in mei. Het ingezette herstel van de aandelenkoersen zette door, maar de vastrentende waardenportefeuille daalde iets in waarde door de licht gestegen rente. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, daalde naar 1,9%. Door de rentestijging nam de waarde van de verplichtingen per saldo met 0,9% af.”

Dekkingsgraden en corona

De coronacrisis heeft volgens Aon nog steeds een behoorlijke impact op de pensioenfondsen en het is dan ook de vraag of het herstel nu snel zal volgen, of dat een langere periode van economische teruggang volgt. Aon: “Door versoepeling van de maatregelen kan het economisch verkeer weer wat op gang komen. Maar wat betekent dit voor de dekkingsgraden? Feit blijft dat veel pensioenfondsen zich momenteel in de gevarenzone bevinden.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.