Ook burger aansprakelijk voor schade eikenprocessierups

1

Advocatenkantoor JPR waarschuwt dat ook burgers en ondernemingen met claims geconfronteerd kunnen worden als eikenprocessierupsen in eiken waarvan zij de eigenaar zijn, schade veroorzaken. Bijvoorbeeld voor de winstderving van een naburig café dat zijn terras moet sluiten.

Advocaat en partner Ruurd van Eck schrijft dit op basis van een pas recent gepubliceerde (herstel)uitspraak van de rechtbank in Roermond uit 2008.

Van Eck: “Daaruit blijkt dat de gemeente als eigenaar en beheerder van een eik met eikenprocessierupsen (EPR) – en dus niet als overheid – een zorgplicht heeft met betrekking tot het bestrijden van de rupsen vanwege de gezondheidsrisico’s die zij met zich meebrengen. Dit geldt ook als de eigenaar op zichzelf niet verantwoordelijk is voor het ontstaan van het gevaar. Die zorgplicht bevat ook het nemen van voorzorgsmaatregelen. De eigenaar van de eik is wel vrij in de keuze van de maatregel, mits deze maar zorgvuldig wordt gemaakt.”

In redelijkheid

De eigenaar van een eik moet volgens Van Eck zodra hij weet dat de EPR aanwezig is, afhankelijk van de omvang van het risico en de aard en omvang van het gevaar, maatregelen nemen die in dat licht in redelijkheid van hem gevraagd kunnen worden. Van Eck: “Als hij dit achterwege laat kan het zijn dat hij in een later stadium aansprakelijk is voor de door anderen te lijden schade, zoals de winstderving van een naburig café dat zijn terras moet sluiten.”

Eerste erkende zaak

Vorig jaar keerde Nationale-Nederland als verzekeraar van recreatiepark ‘t Hooge Holt in het Overijsselse Gramsbergen 1.750 euro smartengeld uit, voor het letsel dat een gast opliep door de eikenprocessierupsen op het park. Het was de eerste keer in Nederland dat een particulier of ondernemer de aansprakelijkheid erkende voor letselschade door de rupsen. Bij Letselschadebureau JBL&G uit Amsterdam – die in deze zaak de gast bijstond – melden zich nog regelmatig slachtoffers van de rupsen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.