‘Ook adviseurs moeten streven naar financiële fitheid’

0

“Fit zijn, en blijven – niet alleen financieel, maar ook fysiek – is iets waaraan ik persoonlijk grote waarde hecht. Het is voor mij als het ware de voedingsbodem waar ik uit put om de dingen aan te pakken die ik aan wil pakken, de inspiratie te halen die nodig is om de juiste koers te vinden en de kracht te vinden om die koers te blijven volgen en vol te houden.” Met deze woorden opende Adfiz-voorzitter Roger van der Linden zijn speech tijdens de midjaarsbijeenkomst van de branchevereniging in museum Singer Laren

Van der Linden: “Die fysieke fitheid is iets waar ik continu aan werk. Vrijwel dagelijks. Dat zie ik overigens niet als een opgave, want ik doe het met plezier. Ik heb het dan over de marathons die ik loop. Ik haal daar een grote voldoening uit. Natuurlijk is het vaak hard werken. De voorbereiding, schema’s maken, de training, de pijn verdragen, de momenten van terugval, de bourgondische dingen die even niet mogen. Dat is op het moment zelf echt niet altijd leuk.”

Financiële fitheid

Al het bovengenoemde geldt volgens Van der Linden ook voor de financiële sector en dus ook voor de adviseurs. “Met het gezamenlijk streven naar financiële fitheid hebben we nog veel stappen te maken voordat we ons met de gezondheidssector mogen meten. Natuurlijk staat financiële fitheid al enige tijd prominent op de agenda. Maar wel vooral op de beleidsagenda. Er worden onderzoeken genoeg gedaan, maar een echt fundamenteel wetenschappelijk onderzoeksveld is het nog lang niet. Er worden volop adviezen geschreven, maar bij het gemiddelde huishouden is het nieuws nog nauwelijks bekend. En er zijn allerlei aandachtsmomenten, informatieconcepten en deeloplossingen. Maar continue en maatschappijbrede aandacht voor een doorlopende en integrale aanpak… ik zie het nog niet. Het is allemaal nog te incident gedreven, te versnipperd, te weinig persoonlijk en te vrijblijvend.”

Integrale aanpak

“En daarmee is de vraag volgens mij: kiezen we er als Nederland echt voor om financieel fitter te worden? Wij wel! En dat zijn we natuurlijk ook aan onze stand verplicht. Simpel gezegd: het is ons vak. Dus ja, wij willen graag bijdragen aan de financiële fitheid van Nederland. En dat betekent niet dat iedereen morgen naar een professioneel adviseur moet. Dat is lang niet altijd, en lang niet voor iedereen nodig. Bovendien, zoveel adviseurs zijn er ook helemaal niet. En, heel eerlijk, ik denk dat we als beroepsgroep ook nog wel wat beter kunnen worden in die integrale aanpak.”

Lees hier de hele speech van Roger van der Linden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.