Onwetendheid over pensioenen leidt tot onvrede

0

Werknemers en gepensioneerden weten vaak te weinig over hun pensioenregeling. Dat is de belangrijkste oorzaak van onvrede, concludeert de Ombudsman Pensioenen in zijn verslag over de periode 2011/2012. Ook is er soms sprake van te hooggespannen verwachtingen.

Volgens de ombudsman staan mensen door onwetendheid over hun pensioenregeling te weinig stil bij de gevolgen van belangrijke gebeurtenissen, zoals arbeidsongeschiktheid. Vaak komen mensen er pas na jaren achter dat ze niet hebben voldaan aan bepaalde voorwaarden. De Ombudsman pleit ervoor dat pensioenuitvoerders in zulke gevallen enige coulance betrachten. Daarnaast leiden fouten en vergissingen in de jaarlijkse pensioenopgaven regelmatig tot onvrede. Ook de informatie die individuele deelnemers over hun rechten krijgen ‘is niet altijd juist en accuraat’.

In 2011 nam de ombudsman 636 zaken in behandeling en in 2012 waren dat er 577. Ondanks de verslechterende economische situatie is het aantal klachten, dat al sinds 1999 redelijk stabiel is, niet gestegen. Ook de introductie van het Uniform Pensioenoverzicht leidde niet tot meer zaken voor de ombudsman.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.