Onverzekerbaarheid samen oplossen

0

Hoe kun je van onverzekerbare risico’s verzekerbare risico’s maken? Die vraag stond centraal tijdens het Adfiz Zakelijk Platform. Al snel werd duidelijk dat ook adviseurs actief kunnen bijdragen aan oplossingen. Bijvoorbeeld door verzekeringspakketten te bundelen, risico’s eerder in kaart te brengen en preventiemaatregelen te treffen.

Het Zakelijk Platform werd vorige week door 175 Adfiz-leden bijgewoond. Volgens dagvoorzitter en Adfiz-directeur Enno Wiertsema gooien verzekeraars complete risico’s eruit, waardoor het aanbod verschraalt. “Feitelijk is dat nog geen onverzekerbaarheid, maar wel bijna. Sinds vorig jaar inventariseren we onverzekerbare risico’s via het Meldpunt Adfiz. Blijf deze ook vooral melden. We spreken met overheid en verzekeraars over het maatschappelijk verzekerbaar houden van normale risico’s.”

Adfiz blijft ook na deze bijeenkomst lobby voeren op het gebied van onverzekerbaarheid. De leden werden dan ook opgeroepen om onverzekerbare risico’s die zij tegenkomen vooral te blijven melden via het vorige jaar geïntroduceerde Meldpunt Adfiz.

Buitenland

Jeroen Everling van Willis Towers Watson vertelde over de onverzekerbare risico’s waar hij tegenaan loopt. Zo memoreerde hij hoe tien jaar geleden de recyclingsbedrijven nog door verzekeraars werden omarmd als ‘groen risico’, en moet hij nu constateren dat de hele branche zonder transitieperiode wordt afgesloten. Hij ziet de oplossing in een betere onderlinge samenwerking. “Werk samen met de co-assurantiemarkt. Kleinere bedrijven kunnen hun verzekeringsportefeuilles bundelen, om vervolgens deze samengestelde portefeuille onder te brengen in een volmacht of op de beurs.” Hier ligt volgens hem een proactieve rol voor de financieel adviseur om in een vroeg stadium klanten te adviseren over (aankomende) onverzekerbaarheid en samen te bekijken wat er vandaag al gedaan kan worden om het naderende probleem voor te zijn.

Volgens Ralph van Helden van Lloyd’s is onverzekerbaarheid zeker niet een typisch Nederlands probleem. Ook landen als Frankrijk en Polen ziet hij worstelen met dit vraagstuk.

Een belangrijk deel van de oplossing ligt volgen Jurjen Burghgraef van Burghgraef van Tiel & Partners in goede preventie. “Stel een risicoprofiel vast per locatie. Hoe hoog is het risico en hoe kan je dit beveiligen?” Als voorbeeld nam hij een bedrijf waarbij bouwafval inpandig wordt opgeslagen. “Door het plaatsen van extra wanden tussen het afval en het plaatsen van goede infraroodcamera’s kan uitslaande brand worden voorkomen. En maak je het bedrijf beter verzekerbaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.