Ontwikkelbudget ook voor niet-werkenden

0

Het kabinet vervangt de fiscale scholingsaftrek door het STAP-budget. Daarmee kunnen jaarlijks zo’n 100.000 tot 200.000 werkenden en niet-werkenden aanspraak maken op een persoonlijk ontwikkelbudget van 1.000 tot 2.000 euro per persoon.

Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan de Tweede Kamer. STAP staat voor Stimulans ArbeidsmarktPositie. Het persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling kan worden ingezet om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Om goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt, is het volgens beide ministers belangrijk dat mensen zich hun leven lang blijven ontwikkelen.

Beperkt budget

Wie een opleiding wil doen, hoeft zich straks alleen online aan te melden voor het STAP-budget en aan te geven welke opleiding hij of zij wil volgen. De ministers schrijven dat daarvoor een breed scala aan opleidingen en cursussen in aanmerking komt. Na goedkeuring van de aanvraag wordt het budget direct uitbetaald aan de opleidingsinstelling en kan de aanvrager van start gaan met de opleiding. Als het totale budget is uitgeput worden nieuwe aanvragen in die periode niet meer toegekend.

Volgens Koolmees zijn de mensen die het meeste baat hebben bij bijscholing, vaak ook de mensen die er het minst gebruik van maken. Om deze mensen te bereiken, wordt nu gekeken of een laagdrempelig en onafhankelijk adviesgesprek toegevoegd kan worden.

Werknemer laat budget liggen

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van of kan daar gebruik van maken. Koolmees en Van Engelshoven werken daarom ook aan een digitaal overzicht waar iemands individuele scholingsmogelijkheden staan. Zo krijgen mensen beter inzicht in hun eigen mogelijkheden. Ook gaan ze de belastingregels rondom private leerbudgetten verduidelijken. Tot slot werken de ministers aan een flexibeler opleidingsaanbod, zodat een opleiding beter te combineren is met werk en privé.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.