Online kredietverstrekkers infiltreren social media

0

De online kredietverstrekkers zonder bankvergunning schieten als paddenstoelen uit de grond. Vanuit landen als de Filipijnen of steden als Bangkok bieden startups mensen korte en relatief kleine leningen aan, waarbij de kredietwaardigheid van de leningaanvrager vooral wordt gecheckt aan de hand van zijn online gedrag.

Dat schrijft René Schoenmaker op de website CIO.nl. De online vrienden, op Facebook of Twitter, gelden als een van de maatstaven. Maar soms ook als garantie. Geldverstrekkers gebruiken de data om de risico’s van de leningen in te schatten. Een van de geldverstrekkers, Lenddo.com, gaat zelfs zo ver dat ze toegang eisen tot de Twitter- of Facebookaccounts van hun klanten. Zo kunnen ze zelfs namens hun klanten tweeten en posten.

Met vrienden als wisselgeld en borg kunnen mensen bij Lenddo een bedrag tot een maandsalaris lenen. Hoe meer vrienden iemand heeft, hoe meer vertrouwen de geldschieter in die persoon heeft. Bij de beoordeling van de leenaanvraag worden de berichten die iemand post nauwlettend bekeken. Voordat de leenaanvraag wordt goedgekeurd moet de aanvrager lid worden van de Lenddo-community en moet daarbij minimaal twee anderen opgeven: een familielid en een werkcollega.

Lenddo is niet zomaar een startup: de grote kapitaalverstrekkers van onder meer Facebook zitten financieel diep in het bedrijf. En er zijn veel andere bedrijven die op een vergelijkbare manier te werk gaan. Ze gebruiken de data die vrijelijk op het internet beschikbaar is voor het beoordelen van leningen. Ze doen dat bijvoorbeeld op basis van navigeergedrag op de website, bezoeken aan webwinkels, gps-data en (natuurlijk) veel data uit social media.

Slate Magazine (onderdeel van The Washington Post) citeert een van de ondernemers die begonnen is met zo’n financiële startup, Douglas Merril. Die voormalige topmanager van Google zei vorig jaar nog tegen de New York Times: “We denken dat werkelijk alle data die we maar kunnen krijgen, nodig is in de financiële wereld. We weten alleen nog niet hoe we het moeten gebruiken.” Zijn bedrijf ZestFinance gebruikt 70.000 parameters om risico’s van leningen te berekenen. In milliseconden kan van iedereen een risicomodel worden gemaakt.

Bron: CIO.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.